Miből főzzünk áprilisban?

Kirobbant a tavasz, illatok, színek kavalkádja terjeng a levegőben. Egyre több hazai zöldség és gyümölcs kerül a piacokra, melyek roppanós frissességükkel hívogatnak. Közeleg a Húsvét is, a böjt után elérkezik a várva várt ünnep ideje. Lássuk, miből főzhetünk e hónapban!

ÉletstílusKovács Réka2009. 04. 09. csütörtök2009. 04. 09.
Miből főzzünk áprilisban?

Saláta
Amit kevesen tudnak, hogy a salátát először gyógyászati célra használták, ugyanis a benne található B vitamin hozzájárul a jó alváshoz, az emésztés karbantartásához és idegnyugtató hatású is. Azonban ma jobbára étkezési célra használják mind a keleti, mind a nyugati konyhaművészetben. Ázsiában jellemzően főzik, de Kínában speciális technikával meg is sütik. Manapság már a francia konyha séfjei is kihasználják az ebben a zöldségben rejlő lehetőségeket, és akár hússalátákhoz, rizottóhoz vagy sajttal töltve és grillen megsütve is készítik.
Természetesen frissen, hússal vagy anélkül készítve, előételként, főételként, köretként is nélkülözhetetlen alapanyaga a konyhánknak.

Rozmaring
Ez az örökzöld fűszernövény az év bármely szakában élvezhető. Tavasszal elkezd bokrosodni és kinyílnak illatos, kék virágai is. Ilyenkor a virágok is felhasználhatóak édes ételek, mint például fagylaltok, mousse-ok vagy gyümölcskrémek ízesítésére. A rozmaring aromás levelei erőteljes ízt adnak az ételeknek, ezért különböző húsok fűszerezésére kiválóan alkalmas. A sütőben sülő hús vagy hal mellé néhány rozmaringágat téve, ízletessé tehetjük az ételt, de akár a csokoládémártást is megbolondíthatjuk vele. Főzés/sütés után a rozmaringszárat távolítsuk el. Ha a leveleket nagyon apróra felvágjuk, akkor töltelékhez és szószokhoz is adhatjuk ízesítésként.

Spenót
Ez a méltán közkedvelt zöldség tele van vitaminokkal és vassal, áldásos hatásai jól ismertek, de az is igaz, hogy a gyerekek legtöbbször ki nem állhatják.
Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy csak fiatal, friss leveleket vegyünk, mert az öregebb levelek rágóssá válhatnak. Változatosan elkészíthető, akár köretként, salátákba, vagy számos étel összetevőjeként felhasználható.

„Húsvéti” bárány
A bárányt a legtöbb kultúrában a tavasszal azonosítják. A keresztény kultúrában Húsvétkor a vasárnapi ebéd csúcspontja. A bárány egész évben beszerezhető, azonban tavasszal sokkal frissebb, a húsa rózsaszínes és omlósabb, mint a nyári vagy az őszi báránynak.
Figyeljen rá, hogy tiszta, sovány húst válasszon, kerülje a vastagon zsíros darabokat.

Medvehagyma
A vad fokhagymaként is emlegetett növény a nevét erős szagáról kapta, melyet ilyenkor tavasszal az erdőben járva érezhetünk. Azonban a sima fokhagymával ellentétben a levelei ehetőek. Íze hasonlóan erőteljes, de inkább a snidlingre hasonlít.
A leveleket nyersen vagy enyhén megfőzve lehet fogyasztani. Ügyeljünk rá, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg, sőt néhány recept blansírozást (tegyük a leveleket néhány percre forró vízbe) is ajánl. A medvehagymát rizottókhoz, omlettekhez, levesekhez vagy húsokhoz, halakhoz készített szószokhoz használhatjuk fel.

Amiből még főzhetünk: spárga, brokkoli, karfiol, káposzta, burgonya, retek, újhagyma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek