Csak Rubens döglött a narancsbőrért!

Korunk asszonyát cseppet sem vigasztalja, ha a Rubens barokk festményein pózoló nők hurkái közt is felfedezi a narancsbőr gödröcskéit! Tesztünkkel annak jártunk utána, az átkozott gödrök ellen napjainkban mennyire lehet hatásos a masszázs.

ÉletstílusSzijjártó Gabriella2009. 06. 07. vasárnap2009. 06. 07.
Csak Rubens döglött a narancsbőrért!

Cellulit vagy cellulitisz? Mindenekelőtt ezt a kérdést kell tisztáznunk. A köznapi szóhasználatban ugyanis a narancsbőr szinonimájaként mindkét fogalom elterjedt, holott jelentésük alapvetően eltér egymástól. Az orvosi szaknyelvben a cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását jelenti. Semmi köze tehát a cellulit fogalmához, amelyet a nők 90 (!) százalékának – kövérnek és soványnak, fiatalnak és öregnek egyaránt – combján, fenekén megjelenő göbös, egyenetlen bőr, a narancsbőr megnevezésére használunk.

Ha már nevén tudjuk nevezni a gyermeket, jöhet az ellentámadás! A gyenge kötőszövet a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány klasszikus következménye. A tudósok még egy tényezőt számon tartanak, ez pedig a stressz. Az első lépcsőfok tehát az életmód módszeres megváltoztatása: bérletváltás a sarki zöldségeshez és a közeli konditerembe, valamint a menedzserbetegség tüneteinek likvidálása. A második frontot a krémek, kenőcsök, pakolások, olajok, zselék terén nyitjuk – csak a pénztárcánk szabhat határt a drogériában! A harmadik fázist külső szakember – esetemben „masszőr Ildi” – igénybevétele jelenti. (Ennél többet sajnos nem árulhatok el a szigethalmi otthonában, feketén ténykedő, negyvenes évei elején járó, csodakezű nőről, aki a 75 perces kezelésért 3500 forintot kér.)

A cellulitmasszázs ígérete jól hangzik: aktivizálja a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az érintett problémás területről kiürül a salakanyag, a zsírraktárak lebomlanak, rugalmasabb lesz a bőr. Üröm az örömben: látható eredmény csak rendszeres, heti két-három kezeléstől várható, esetemben talán egy hónap után. És már az elején meg kell ígérnem, hogy a napi 2-2,5 liter folyadékot igenis magamba préselem, ha kívánoml, ha nem – ez segíti a szervezet „átmosását”.

A cellulitmasszázs nem minden része felejthetetlen öröm (valamit valamiért!), az érzékenyebbek felkészülhetnek néhány kék foltra is. A zsírsejtek anyagcseréjének fokozásához és a nyirokkeringés élénkítéséhez ugyanis a masszőr erősebb és nem csak kényeztető mozdulatokat használ. A fájdalmat pirinyót kompenzálja a levendula-citrom-fahéj olaj illata.

Jó hír, hogy miután a hátsó combom teljesen lezsibbadt a körkörös erős „gyötréstől”, az igazi gyúrást – történjen kézzel, alkarral vagy könyökcsonttal – már fél vállról veszem. A kék algás kivonat, amit egy görgős kézi szerkezettel masszíroz a bőrömbe, már kifejezetten jólesik, szinte érzem, ahogy az apró kerekek alatt kisimul a narancsbőröm...

Ezek is érdekelhetnek