Olcsóbb háztartás, kevesebb túlsúly

De szép lenne kevesebbet költeni, és még a súlygyarapodást is megelőzni! Mi sem egyszerűbb – de most nem a ne vegyél semmit, ne egyél semmit, gyorsabban lefogysz elvet kívánjuk népszerűsíteni. Az egész háztartás megreformálható egy kis odafigyeléssel. Költsünk kevesebbet, de ésszerűbben, és éljünk egészségesebben.

ÉletstílusMérei Kata2009. 06. 18. csütörtök2009. 06. 18.
Olcsóbb háztartás, kevesebb túlsúly

Ügyeljen a mennyiségekre – a felesleg a kukában landol
Sok háziasszony esik túlzásba a mennyiségeket illetően. Túl sok levest főz, több szelet húst süt ki, mint amennyire szükség van. Ezek a megmaradt, gyakorlatilag felesleges mennyiségek legtöbbször a kukában landolnak. Végezzen vásárlás előtt alapos fejszámolást. Húsból felnőttenként egy alkalomra kb. 20-25 dekás adaggal számoljon, zöldségből két darab sárgarépa, két fehérrépa, fél-fél fej zeller és karalábé bőven elegendő. Sőt, egy ekkora mennyiség akár két étkezésre is elég.

Kenyér helyett praktikusabb a zsemle, azt számolhatja darabra  – ha tudja, hogy ki mennyit eszik meg egy evésre, máris nem kell kidobni. Tejtermékből vagy tartósat válasszon, vagy ne vegyen 1 liternél többet, sajtból a 20 dkg is elég – különben megkeményedik. Hússütésnél tudakolja meg előre, ki hány szeletet kíván megenni, s egy-két szelet ráhagyásnál többet ne süssön ki.

Egy élelmiszertípusból csak egyfélét vegyen
Vagyis: ne vegyen egyszerre edami, füstölt és trappista sajtot is. Vagy ne vegyen kétféle felvágottnál többet. Ahogy ne vásároljon háromféle üdítőt és háromféle pékárut egyszerre. A bőség és a mennyiség zavara csak az élelmiszerek romlásához és persze kidobásához vezet. Minden élelmiszertípusból csak egyfélét vigyen haza, így az biztosan el fog fogyni. A felvágottak gyorsan romlanak, ezért tíz dekánál többet egyszerre felesleges is lenne hazavinni.

Félkész étel, dupla ár
A félkész vagy előre csomagolt ételek, zöldségek praktikusak ugyan, de sajnos, sokkal drágábbak, mint teljesen feldolgozatlan társaik. Összehasonlította már, mennyivel kerül többe egy feldarabolt, előkészített saláta vagy az összecsomagolt leveszöldség, mint a külön megvásárolt fejes káposzta vagy a külön-külön vásárolt levesbevalók? Azért, mert praktikusabb, gyorsabb és egyszerűbb, még ne vegyen előre csomagolt ételeket. Kicsit nagyobb időráfordítással akár ezreket is megspórolhat a háztartáson.

Édesség, olcsón - vagy sehogy
Most mondhatnánk: a legjobb az lenne, ha ilyesmire egyáltalán nem költene, de pontosan tudjuk, hogy a családoknál ez lehetetlen. Azért ne szoktassa rá a csemetéket vagy a férjét, hogy a kamra mindig tele van táblacsokikkal vagy több zacskónyi chipsszel. A nassevés legyen valódi családi program.

Vásároljon egy csomag aszalt gyümölcsöt, és egy tábla fekete csokoládét. Olvassza meg a csokit és egyenek olvasztott csokoládéba mártogatott gyümölcsöt. Vagy készíthetnek ezzel a módszerrel gyümölcsbonbont, csak várják meg, míg a csoki megdermed. Így együtt a család, édességet is ettek, mégsem kellett egy vagyont költeni drága csokoládékra. Ha sósra vágynak, vegyen kis adagban csomagolt rágcsálnivalót és mindig csak egy-egy kis pohárba vagy tálkába szórjon belőle.

Felejtse el a házhozszállítást
Sok családban tanácstalanságból vagy időhiányból adódóan gyakran házhoz szállító cégek jóvoltából kerül vacsora az asztalra. Egy családi pizza, tészta vagy egyéb csomagolt étel azonban igen komoly összegeket tud kihúzni a pénztárcánkból. Természetesen vannak vészhelyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, de ha nem ilyesmiről van szó, számolják össze, mennyi pénzt adnának a kiérkező futárnak az ételért. Majd ezzel az összeggel ugorjanak le a közértbe. Biztosan a feléből összeüthető egy tészta vagy egy melegszendvics.  Ha elkerülhetetlen a rendelés, kérjenek fél adagot vagy osztozzanak ketten egy pizzán.

Üdítő helyett szörp és ásványvíz
Az üdítő, akár szénsavas, akár cukormentes, akár rostos, bizony nagyon nagy összegeket emészt fel. Jobban jár, ha vesz egy- vagy kétféle jobb minőségű, bio- vagy cukormentes szörpöt. Hozzá ásványvíz, jégkocka, és máris készen vannak a nagyszerű üdítők. Ugyan egy üveg igazán jó minőségű bioszörp akár 700-900 forint is lehet, de akár hetekre elegendő üdítőt biztosít. Ráadásul jóval egészségesebb, mint a szénsavas vagy dobozos üdítők nagy része.

Óvatosan az akciókkal
Soha ne azért vegyen meg egy terméket, mert ajándékot adnak hozzá. Lehet, hogy egy olyan apróság miatt, amelyet soha nem fog használni, többet fizet, mint az alapáruért. Élelmiszerek tekintetében akkor érdemes foglalkozni az akciókkal, ha az a mennyiségre vonatkozik. Ha például egy öblítőre, konzervre, joghurtra azt írják: 50-20% ajándékba, végezzen gyors fejszámolást. Nézze meg, az alapmennyiség mennyibe kerül, majd a grátisszal megtoldott termék esetén számolja ki egységesen, mennyibe kerül egy liter vagy egy deci stb. Ha egységre számítva alacsonyabb árat kap, csak akkor érdemes ezt vásárolni! Persze azt is érdemes végiggondolni, elfogy-e a nagyobb mennyiség. Mert ha csak a kukában landol, akkor bizony pénzkidobás.

Salátaöntet házilag
Az üveges salátaöntetek helyett nem csak az áruk miatt ajánljuk a házi készítésű mártásokat. Az üveges vagy dobozos öntetek rendszerint tele vannak cukorral vagy tartósítószerrel. Úgysem fogynak el egy evés alkalmával, újra felhasználva, a hűtőben tartva pedig rengeteget veszítenek a frissességükből, és hamar megromlanak. A házi készítésű öntet garantáltan cukor- és tartósítószer-mentes, kalóriaszegény és hihetetlenül olcsó. Egy kis olívaolaj és fűszerkeverék tökéletes egy salátára, de ha tartalmasabb mártást szeretne, egy pohár joghurtba reszeljen bele egy gerezd fokhagymát. Sózza, borsozza, és máris tálalható!

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Ezek is érdekelhetnek