90 évesen is jógaoktató: Etka Anyó

Légies mozgás, mosolygós-huncut szempár, fiatalos testalkat, kortalan öltözék, bölcs gondolatok. Túl van a 90. évén. Népszerű és hiteles. Ő Etka Anyó.

ÉletstílusBalogh Mária2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
90 évesen is jógaoktató: Etka Anyó

Etka Anyó számos betegségen és szenvedésen túl, már jócskán elmúlt 50 esztendős, amikor elhatározta, hogy kezébe veszi sorsa irányítását. Kidolgozta az Etka-jógát, amit azóta is napi rendszerességgel végez és tanít – akárcsak tanítványai és hívei szerte az országban.

Várakozással telve ültem be a több száz fős hallgatóság soraiba a debreceni Hódos Imre Sportcsarnokban, ahol lélegzetvisszafojtva hallgattuk Etka Anyó szavait. „Csak óvatosan a nagy csenddel, kedveseim! Figyeljetek a levegővételre, hiszen jól tudjátok, az emberi test attól boldog, ha levegőt cserél, ha hatnak rá az univerzumból érkező csodálatos energiák” – csilingelnek bátorító szavai.

A saját jógatudományát megalkotó, 90 esztendős Benke Etelka maga is tornázik, végzi a zenére és verses rigmusra kidolgozott gyakorlatait. Testünk minden porcikáját átmozgatja, miközben lelkünket békével tölti el derűs egyénisége.

A találkozó szünetében sikerült beszélgetnem Etka Anyóval, aki rögtön azt kérte: ne nénizzem, és ne köszönjek csókolommal, inkább tegeződjünk. Megtisztelő, megköszöntem, elfogadtam.

– Bálványként csodálnak Téged az Etka-jóga hívei szerte az országban. Mi a titkod?

Az emberek megérzik a feléjük áramló szeretetet, ami engem is óriási energiával tölt fel. Amikor járom az országot, és egy-egy találkozón ilyen sokan figyelnek rám, azt gondolom magamban: „Dehogy miattam jöttetek ti ide! Magatok miatt, hogy megtanuljátok azt, ami boldoggá tehet benneteket.”

Mitől lehetünk kiegyensúlyozottak?
Minden titkot magunkban hordozunk: a helyes levegővételt és légzést, a mozgás örömét.  Ezt a „tudást” csecsemőként még kiválóan alkalmaztuk: rugalmasan, fáradhatatlanul mozogtunk, frissen tartottuk a vérkeringésünket. Azt igyekszem megmutatni, hogy ezt a képességünket nem veszítjük el azzal, hogy felnőtté válunk, csupán számos rossz szokás rakódik ránk. Elfelejtünk egészségesen élni és gondolkodni.

Erre miként lehet újra megtanítani az embereket?
Aki egyszer megtapasztalja a rendszeres mozgás, s főként a jóga és a pozitív életszemlélet lényegét, nem is akar később másként élni. Közülük senki nem fogja mondani, hogy úgy deformáljuk a testünket, ahogy nem szégyelljük. A sejtjeink emlékeznek, így mindenkiben megvan a képesség, hogy visszanyerje korábbi frissességét és rugalmasságát.

Életed második felében félretetted a gyógyszereidet.
Mindenféle kínzó kórság gyötört. Velem született szívritmuszavarral, nyitott gerinccel, gerincferdüléssel, rossz látással kínlódtam. Gyereket sem szülhettem volna: azt mondták az orvosok, olyan gyenge vagyok, hogy nem tudnám kihordani. De nem hagytam magam, harmincévesen mégis vállaltam, és nekem lett igazam. Lányom született!

Ötvenéves korod után pedig változtattál!
Számos jógairányzattal ismerkedtem meg, kipróbáltam a karatét, a kungfut és más keleti mozgásformákat..

Most együtt tornázol, táncolsz a közönségeddel, spárgát csinálsz a színpadon, s ha kell, fejen állsz. Arra is volt energiád, hogy létrehozd az Etka-Jóga Erőgyűjtő Módszer Nemzetközi Egyesületét.
Boldogsággal tölt el, hogy ezzel a tudással másoknak is segíthetek. Ha saját magunk nem teszünk a jó közérzetünkért, ha nem segítjük a szervezetünket, nem élünk egészségesen, akkor a testünk előbb-utóbb fájdalommal jelez. A  test is beszél, csak figyelni kell rá.

Lélekgyógyászként is megállnád a helyed.
Érdeklődöm az asztrológia, a különféle mágiák iránt. Foglalkoztam tündérekkel, angyalokkal, mágusokkal. Alapos tanulmányozás után úgy gondolom, hogy mindezek, vagyis a szellemi teremtmények, különböző emberi tulajdonságok megtestesítői, amelyek mindenkiben más-más formában jelennek meg. Benned is, bennem is. Mindenki egy csoda. A csodát és a boldogságot ezért magunkban kell keresni, nem szabad mástól várni.

Azt mondják, kiválasztott vagy.
– Nincsenek kiválasztottak. A lehetőséget mindenki egyformán megkapta, csakis rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk vele. Az életünk egy lehetőség. Ugyanaz a Teremtőnk, egyetlen hatalmas, láthatatlan erő mozdít mindenkit.

Ha jól tudom, a férjed volt az egyetlen és örök szerelmed.
– Ez így igaz. Csodálatos érzés egy életre megtalálni azt az embert, aki hozzád tartozik, a másik feled. Amikor elment a fizikai létünkből, megértettem, mit jelent az ásó, kapa, nagyharang. A mélytudatunkban mindent elraktározunk, amit korábban megéltünk. Amióta ezt tudom, képes vagyok mindent visszaidézni vele kapcsolatosan.

Mit a legfontosabb?
– Senki sem tehet minket boldogtalanná, szomorúvá, dühössé, ha nem hagyjuk. Az a lényegünk, ahogyan gondolkodunk, cselekszünk, viselkedünk. Bárki lehet a világ legcsodálatosabb lélekgyógyásza. Ha ezt elhisszük, minden nap erősebbek és bölcsebbek leszünk.

Ezek is érdekelhetnek