Aktív nyaralás

A nyári vakációt számos módon el lehet tölteni. Van, aki a vízpartra esküszik, van, akinek a hegyvidék kell és vannak azok, akik a városi nyüzsgést kedvelik. Akármilyen vakációt is tervezünk, az aktivitásunkat nem kell takarékra tennünk.

ÉletstílusSeufert-Szántó Orsolya2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.
Aktív nyaralás

Legyünk bárhol, ha keresünk, találhatunk is egy-két sportos programot. De ha nem bírja az egy helyben ülést, hát szervezze a nyaralását egy sporttevékenységre. 

Strandröplabda
A standröplabdát lehet professzionális és hobbiszinten is űzni, ugyanis a több mint 80 éves múlttal rendelkező sportág bizony az 1996-os atlantai olimpia óta egyike a versenyszámoknak. Egy szabályos versenyen egy csapatban három játékos és egy cserejátékos vesz részt. Páros meccsen értelemszerűen párokban állnak fel a résztvevők. Egy játszma 25 pontig tart. Az a csapat nyer, amelyik 2 nyert játszmát tud a magáénak. A csapatok játszmánként térfelet cserélnek. Természetesen a strandon spontán verbuvált csapattal is remek mérkőzést lehet játszani. Ha nincs rendes röplabdánk, egy hasonló méretű gumilabdával is ugyanolyan önfeledt perceket tudunk szerezni a játékkal. Ha egy szabad strand pályáján szeretnénk játszani, nem árt, ha pályára lépés előtt átnézzük a homokot, nincs-e benne üvegszilánk. Persze a legforróbb órákat töltsük az árnyékban és a nagy mérkőzéseket a délutáni szieszta utánra tervezzük.
Ajánló: www.brsz.hu

Vízi, kajak- és kenutúra
Gyerekkorából biztos mindenkinek van legalább egy evezős, csónakázós emléke. Lehet az egy gumicsónakos mókázás a Balatonon vagy egy komolyabb evezős emlék az iskolai táborozásból. Ezeket az elmosódott képeket ön is felidézheti egy hazai - tiszai, dunai vagy külföldi vízi túrás vakáció keretében. Mint minden vizes programnál, így itt is fontos a vízbiztonság, az úszástudás. A túrát megelőzően oktatáson kell részt vennie minden indulónak. A létszám általában 25 fő. A résztvevők maguk választhatnak hajónemet. A leggyakrabban választott hajó a 2-3-4 személyes indián kenu, ezek kényelmesek, hiszen széles, öblös hajótesttel rendelkeznek. De sokan az egyes, kettes kajakot választják. Ez már sportosabb műfaj. A túrák lehetnek egy-két hetesek, de a négynapos vízi túrázás is kedvelt nyári program. Szállást kempingben, illetve panzióban is biztosíthatnak. Ha a sátrazást választják, úgy gyakran saját maguknak kell gondoskodniuk annak felszereléséről is. A hazai túraútvonalak kedvelt szakaszai a Felső-Tisza, a Túr és a Bodrog.
Ajánló: www.evezzvelem.hu

Kerékpártúra
Egyike a legsportosabb aktív nyaralásoknak. Kerékpártúrákat szerveznek csillagtúra jellegűen, illetve egy hosszabb, A-ból B-be tartó útként is. Az általában egyhetes vagy hétvégi túrák során a batyunkat magunk cipeljük a hátunkon, így nagyon fontos, hogy csak a legszükségesebb holmikat pakoljuk be indulás előtt. Vaktában soha nem, fizessük be a részvételi díjat, még akkor sem, ha a legjobb barátunk buzdít a részvételre. Informálódjunk a táv hosszáról, annak nehéz¬ségeiről és a szükséges felszerelésekről. A túra során, hasonlóan a vízi túrákhoz, a szállás történhet panzióban, de a leggyakoribb és költségtakarékosabb verzió a sátras szállás. Ha a gyerekeket küldjük el biciklistáborba, akkor a drótszamár műszaki állapotát még körültekintőbben vizsgáljuk át.
Ajánlat: ha nem akar messzire utazni, de mégis külföldön, nemzetközi társasággal tekerne végig a Duna mentén, akkor látogasson el a www.tour-de-spokes.com oldalra.

Golf
A golf tavasztól őszig űzhető sport hazánkban, és ma már nem reménytelen dolog pályát találni itthon. Az ország számos pontján próbálhatjuk ki, tanulhatjuk meg a játék alapjait. A technikai tudást igénylő sportokhoz hasonlóan ez is oktatást igényel. Egy kezdő golfozónak nincs szüksége saját ütőszettre, labdakészletre, de még nem is a ruházaton múlik az első ütések sikeressége. Természetesen a klubok előírnak bizonyos öltözködési stílust, de a tanulás időszakában a kezdő golfozók még csak a 18 lyukú pálya zöld gyepét sem érinthetik. Elsőként az úgynevezett driving rangeen ¬kell golfleckéket venni, ahol megtanulhatjuk, hogy egyes ütőkkel hogyan kell elvégezni az ütést. A tanfolyamot követően levizsgázik az ember, ilyenkor a pályaalkalmasságáról tesz tanúbizonyságot. Ennek birtokában már lehetősége nyílik, először az oktató melletti, majd az önálló játékra is, a nagy pályán. Ha már gyakorlott játékosok vagyunk, bizony a nyári szezonban is igen nehezen fogunk lemondani a játék öröméről. Ám a közeli Ausztriában is találunk olyan golfhoteleket, ahol a pálya csak pár méterre a kert végében kezdődik.
Ajánló: www.hungolf.hu

Vitorlázás
A vízimádók számára nincs is annál szebb nyári élmény, mint egy vitorlás hajón ringatózni szélcsöndben, a szikrázó napsütésben. Ez a vitorlás sportot kedvelők, ám a kormányzáshoz nem értők számára ideális helyzet. De aki ennek is a sportos részét kedveli, annak a szélcsend nem éppen a legkedvezőbb időjárási viszony. A szikrázó napfény maradhat, ám a vitorlába kapaszkodó szél elengedhetetlen. Technikai sport lévén, a vitorlázás előzetes oktatást igényel. A magyar tenger számos pontján lehet vitorlástanfolyamokra jelentkezni. Akár egyhetes, táborral egybekötött intenzív tanfolyamként vagy néhány hétvégét felölelő képzésként is elsajátíthatóak az alapok. A tanfolyamokon nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati ismeretekre, mely természetesen az elméleti tudás nélkül még nem tekinthető elégségesnek a biztonságos navigálásnál. A gyakorlatban ismerni kell a hajó le- és felszerelését, a kötelek, csomók kezelését, az elindulást, a horgonyzást, a nyílt vízi manőverezést. Az elmélet magában foglalja a föld- és vízrajzi ismereteket, a meteorológiai jelzések értelmezését, a hajógéptant és ezeken kívül az érvényben lévő hajózási szabályokat is tudni kell.
Ajánlat: www.vitorlazas.hu

Vízisí
Évek óta síel? Technikáját már mások is elirigylik öntől? Akkor mindent elölről kezdhet, ha vízisízésre adja a fejét. Ugyanis akármennyire a névazonosság, a lábra rögzített sítalpak is első ránézésre igen hasonlóak, a technika bizony már nem ugyanazt a tudást várja el az embertől. Persze rettentő nagy előny, hogy egyensúlyérzékünk már évek óta a havas tájak dimbes-dombos vidékén edződik, ám a vízfelszín adta körülmények más feladatok elé állítja az izomzatot, az idegek beállítódását. Vitathatatlan tény továbbá, hogy a korábban havon sízők gyorsabban kapják el a ritmust is. De bizony gyakorolni kell, mely során ne csodálkozzunk, ha többször húzatjuk magunkat a hullámok alatt, mint felett. A klasszikus vízisínél a motorcsónak után vontatják a sízőt. Ám, ahol ez nem engedélyezett, ott a kötélpályás vontatású vízisipályán próbálhatjuk ki magunkat. Jó tanács kezdőknek: a széles talpú léceket válasszuk ki. Ha nem vagyunk abban biztosak, melyik lécet válasszuk, kérjük a személyzet segítségét. Továbbá hölgyek, figyelem! A pánt nélküli bikinit hagyjuk otthon és a biztosan helyén maradó verziót vigyék magukkal a vízisís bevetésre!
Ajánló: www.sielok.hu

Lovas tábor
A lóval kötött barátság egyike a legbizalmasabb viszonynak, melyet állat és ember köthet. Az intelligens állatok habitusának megértése időt és türelmet igényel. Ebből adódóan felejthetetlen élményben lehet része annak, akinek egyszer megadatik a velük való foglalkozás lehetősége. A lovas táborok elsősorban csemetéinknek szólnak, 7-től 14 éves korosztályig, de persze ettől lehet eltérés is. Az egyhetes program elsősorban a természet minél közelebbi megismerésére épül. A lovaglás bizony gyorsan izomlázat tud okozni egy kezdőnek, így mindig csatolnak kiegészítő foglalkozásokat is a lovas táborokhoz. Ez gyakran idegennyelv-tanulás, íjászkodás, túrázás, vízparti fürdőzés. A bentlakásos táborok során a gyerekek ellátást kapnak és a nap jelentős részét foglalkozásokkal töltik. Megtanulják a lótartás alapjait, a gondozás feladatait napi szinten végzik, megismerik a természetet, mely egy városi gyereknek ma már sok újdonságot rejthet magában.
Ajánlat: Sajómercsei Lovas Tábor, 2009. A tábor ideje: augusztus 2-8.

Rafting
A vizes sportok legextrémebb válfaja. Itt garantáltan nem marad szárazon senki. A legjobb ezért a nyári raftingtúrákat célba venni, mert a hegyi folyók bizony meglehetősen hidegek még ezekben a hónapokban is. A túrázás során egy raftingra alkalmas terepen halad végig a bolyban evező csapat. Szakértő vezető irányítja a hajót, hisz a víz sodrását és viselkedését egy gyakorlatlan szem nem tudja időben felmérni. A rafting legkedveltebb formája a hétvégi kalandozás. A kétnapos vizes élményt színesíthetik olyan fakultatív programok is, ahol a bátorságunkat tovább edzhetjük szikláról való mélybe ugrással vagy sebes folyású sziklás szakaszon történő, biztosítás melletti kötélhágcsós átkeléssel. Ha most nyáron tervezi első raftingtúráját, úgy a legjobb, ha arra készül fel leginkább, hogy a váratlan helyzetek bármikor utolérhetik, az adrenalinja pedig 200%-on fog termelődni.
Ajánlat: Kárpátalja, rafting és evezés a Prut folyón. www.ikaland.hu.
Extrém ajánlat az extrém sporthoz: 2009. augusztus 1–4. Grand Canyon, Whitewater Rafting in the Grand Canyon.

Forrás: Diéta és Fitnesz magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek