Éveket nyerni a múló idővel szemben

Ha a szem a lélek tükre, akkor az arc az egész életé. Nyomot hagy rajta az életmódunk, de a habitusunk is, örömeink és csalódásaink, ehhez jön még a genetika. Valljuk be, 40 felett egyre többen próbáljuk ki a tükör előtt azt bizonyos kis mozdulatot: ujjainkkal kétoldalt picit hátrahúzzuk az arcbőrünket, és eltöprengünk a különbségen.

Életstílus2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Éveket nyerni a múló idővel szemben

Apró lépések
Persze ezek után akármilyen beavatkozásra is szánja el magát az ember, szeretné, ha a változás a lehető legdiszkrétebb lenne. Csak egy csepp botox, némi ráncfeltöltés… és ha mégis a liftingen lenne a sor, a hatás legyen természetes, a hegek pedig észrevétlenek.

Ha valaki megfelelő körültekintéssel választ sebészt, klinikát és kellően tájékozódik a lehetőségeiről, a mai technikai felszereltség mellett tökéletes eredményt várhat el. Aki tisztában van azzal, milyen életkorban milyen beavatkozásokat lehet vagy érdemes alkalmazni, az úgy lassíthatja le az idő múlását, hogy a környezete észre sem veszi a kis csalást. A mai szemlélet szerint a nagyobb korrekciókat későbbre lehet halasztani: a 30-as életévekben elegendőek a kozmetikai kezelések, botoxkezeléssel kiegészítve. A 40 éves kor körül elvégzett kisebb sebészi korrekciók - az enyhébb szövetkárosodás, valamint a jobb bőrminőség miatt - tartós eredményt adnak, és elkerülhető a mimika torzulása, a kifeszült arcbőr. Így a későbbiekben – amikor az izmok és a bőr már amúgy is rosszabbul bírnák a műtétet -
legfeljebb egy kisebb igazításra lehet szükség.

Mit kell tudni a ráncokról?
A szépészeti beavatkozások szempontjából kétféle típusú ráncot különböztetünk meg: dinamikusat és statikusat. A mimikai ráncok az izomműködés során keletkező dinamikus ráncok, ezek kezelésére szolgál a botox. A bőr és a kötőszövet térfogatcsökkenése miatt kialakult redők az úgynevezett statikus ráncok – ezek mérséklésére a feltöltőanyagokat alkalmazzuk. A botoxkezelés a szemkörnyék, a szemöldök és a homloktájék mimikája következtében kialakult ráncok természetes úton történő megszüntetésére szolgál. A kezelés ambuláns jellegű, több apró tűszúrással jár, és 20 percet vesz igénybe. A hatása fokozatosan jelentkezik a következő 72 órában, és az egyén biológiai reakciójától és életmódjától függően – például, hogy mennyit sportol – 3-6 hónapon át tartós marad.

A ráncfeltöltés
A ráncfeltöltés során térfogatpótló anyagokat juttatunk be a bőr alá vékony tűs injekció segítségével. Így korrigálhatók a nevetőráncok (orrtól ajakszélig kétoldalt), a szemöldökök közötti ráncok, a száj körüli ráncok, az esetleges hegek és sérülések okozta redők, illetve az arcon jelentkező térfogathiányok. Ez a kezelés is ambulánsan történik, elvégzése kb. 20 percig tart. Helyi érzéstelenítésben, apró tűszúrásokkal kerül be a feltöltőanyag a bőr alá. A felszívódó, rövid hatású hialuronsavas feltöltőanyagok 3-6 hónapig garantálnak eredményt. Tartós hatásúnak nevezzük azokat a töltőanyagokat, melyek 12-15 hónapra szólnak. Utóbbiak közül klinikánkon a Bioalcamidot használjuk: ez 96%-ban vízből és 4%-ban szintetikus, hálós polimerből – polialkilimidből – áll. Jelenleg a tartós és természetes eredménnyel járó készítmények közül ez az egyetlen biztonságos típus, melyet a szervezet természetes úton befogad, a későbbiekben sem okoz szövődményeket, ráadásul szükség esetén eltávolítható.

Mit lehet tenni 40 felett?
A negyvenes nők számára kielégítő és hosszan tartó eredményt már inkább a sebészeti beavatkozások adnak: a szemhéjplasztika, az endoszkópos homlok- és szemöldökplasztika, valamint az újdonságnak számító MACS lift arcplasztika (short scar lift). Ezek közül az alsó és felső szemhéj korrekciója ambuláns műtét keretében végezhető, helyi érzéstelenítésben. A sebgyógyulás gyors, míg a teljes felépülés két hét alatt lehetséges.

A homloktáji ráncok megszüntetéséhez, a szemöldök megemeléséhez az endoszkópos homlok- és szemöldökplasztikát hívjuk segítségül. Ez a hajtőnél végzett apró bemetszésekkel jár, melyeken keresztül endoszkóppal végezhetjük el a műtétet, természetesen altatásban. A felépülés két-három hetet vesz igénybe. Ezzel a beavatkozással egyébként a homloktájék botoxkezelése életre szólóan kiváltható.

A legújabb plasztikai beavatkozás a MACS lift. A középső arcfél, valamint a nyak területét érinti, és kifejezetten a negyven körüli hölgyek számára jelent megoldást, mivel ekkor a bőrtónus meggyengülése még viszonylag enyhe. Az eddig alkalmazott eljárásokkal szemben kisebb metszéssel és szövetkárosodással jár, ami gyorsabb felépülést ígér, miközben az eredmény hosszan tartó. A műtét során az arc középső része és az alsó állcsonti ív meglógott bőrének feszesítése, illetve az arcizmok felvarrása történik meg, ezt egészíti ki az esetleges bőrfelesleg eltávolítása. Az izmok felvarrása a természetes mimikai mozgási irányoknak megfelelően a koponyacsonthoz rögzítve történik – ettől lesz tartós a beavatkozás. Az eredmény: újra határozott arckontúrok, szépen ívelt állvonal, kipihent, friss arc. A páciensnek a műtét utáni éjszakát még a klinikán kell töltenie. A szövetkímélő megoldásnak megfelelően a felépülés a szokásosnál rövidebb: általában 14-21 nap. A képződő hegek – a technikának és a legkiválóbb felszívódó fonalaknak köszönhetően – halványak és keskenyek.

Telt ajkak a fiatalos megjelenésért
A telt ajkak hozzátartoznak a fiatalos megjelenéshez. 40-45 év körül azonban az ajkak tónusa, térfogata csökken, a kontúrjuk ellapul. A kontúr visszaállítására és a térfogat pótlására olyan ajakfeltöltő anyagokat alkalmazhatunk, melyeket injekcióval juttatunk a szövetek közé. A páciens ekkor is választhat a felszívódó, rövid hatású, és a tartós hatású töltőanyagok közül. A diszkrét ajakfeltöltés mérsékli és segíti eltüntetni az ajak körüli nagyon zavaró függőleges ráncokat is.

Sajnos, manapság egyre több eltúlzott, természetellenesen feltöltött ajakkal találkozhatunk, ami sokakat visszariaszthat az eljárástól. Pedig a kellően körültekintő plasztikai sebész szinte művészi pontossággal képes korrigálni a hibákat, figyelembe véve az ajkak természetes vonalát, görbületeit, hozzájuk igazítva akár még a felső ajak közepétől az orrig futó kis redőt is.

50 felett is lassítható az öregedés
Ha valaki ötvenéves kora felett szeretné lassítani az idő múlását, már nagyobb beavatkozásra, klasszikus arcplasztikára lesz szüksége. Ez azt jelenti, hogy a középső arcfél és a nyak bőrfeleslegét eltávolítjuk, az arcizmokat a természetes mozgási irányba felvarrjuk, emellett pedig egyesítjük a nyakizmokat. Ma már a klasszikus arcplasztika során is alkalmazzuk a MACS lift esetében említett modern elveket, melyek segítik a gyors sebgyógyulást. Természetesen ez a beavatkozás is egyéjszakás bennalvással jár. A műtét során felszívódó varratok kerülnek behelyezésre. A felépülés ideje 3 hét. Az eredmények természetesnek hatnak, 8-10 évnyi mínuszt jelentenek a biológiai korhoz képest. 

Az életkoronként javasolható beavatkozások a legoptimálisabb eredményért
20-30 év: kozmetikai kezelések, felszínes hámlasztás.
30-40 év: mélyhámlasztás, botoxkezelés, ráncfeltöltés.
38-50 év: endoszkópos homlokplasztika, MACS-középső arcfélplasztika, szemhéjplasztika, ajakkorrekció.
50 év felett: teljes arcplasztika, szemhéjplasztika.

Kérdezzünk rá a plasztikai sebész orvosi képzésére, tapasztalatára: ha az illető elég jó névvel bír a szakmában, nem jelent gondot számára válaszolni ezekre a kérdésekre.

Az orvos műtéti tapasztalata szintén fontos: olyan sebészt keressünk, aki már jó ideje végez kozmetikai műtéteket és professzionális szintre fejlődött ezen a területen.

A biztonságos döntéshez jó kommunikációra van szükség, részletes konzultációkra: figyeljünk arra, hogy a feltett kérdéseinkre mindig kielégítő válaszokat kapjunk.

Tájékozódjunk a klinika minőségéről, felszereltségéről, a rendről és a tisztaságról is: a megfelelően megnyugtató környezet nagyon sokat segít a szorongások leküzdésében, a műtét előtti és utáni időszakban.

Csakis a nyugodt, kiegyensúlyozott, magas szintű, megszervezett szakmai ellátás biztosíthat megfelelő légkört a gyógyuláshoz.

Forrás: Dr. Rose Medical Center / Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek