Formás mell, szép dekoltázs

Egy szép dekoltázs igazán szemet gyönyörködtető látvány. Különösen a nyári időszakban, amikor egyre lengébb ruhák kerülnek elő a szekrényből. Fordítson a mell és a dekoltázs ápolására legalább annyi időt, mint az arcápolásra, és viseljen bátran kivágott felsőrészeket.

ÉletstílusMérei Kata2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
Formás mell, szép dekoltázs

A mell végleges formája a húszas évek elejére kialakul, alapvetően ezek után már nem változik a zsírállománya. Ám a sok hízás, fogyás, a menstruációs ciklus, a terhesség és a szoptatás mind-mind befolyásolja a mell formáját, feszességét. Biztosan észrevették már, hogy a menstruáció előtt feszesebb, teltebb a mell, utána azonban lelappad. Jóval nagyobb a változás a szülés és a szoptatás után, hiszen akkor sok esetben nem csak feszességét veszti el, de a formája is átalakul. Mindez azonban nem törvényszerű, s ha a természettel nem vehetjük is fel a harcot, mégis minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk mellünk formájának, feszességének megtartásáért.

Rendszeres ápolás, feszes keblek
A dekoltázs igen hamar meghálál mindenfajta gondoskodást. Mint ahogy az is szinte azonnal meglátszik rajta, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Idejében el kell kezdeni az ápolást, mert ezen a területen a bőr vékony és meglehetősen érzékeny, a mellek súlya megnyújthatja a bőrt. A kulcsszó ez esetben is a rendszeresség. Hetente legalább két alkalommal használjon radírt a mell és a dekoltázs vonalán is. Ne azt a radírt alkalmazza, amelyet a testére használ, inkább azt kenje a dekoltázsára, amely az arcbőrének is megfelel. Ez jóval finomabb szemcséjű termék, amely valójában ápolja, és nem dörzsöli ki a bőrt, nem okoz pirosodást vagy irritációt.

A mindennapos ápolás részét képezi a megfelelő hidratálókrém használata. Alkalmazhatja az arcápoló krémet is, de egy könnyű, érzékeny bőrre való testápoló krém vagy tej is megfelel. Ez a heti ápolás, ám, ha valóban szeretné megőrizni mellének és dekoltázsának szépségét, akkor egy kicsit többet is kell tennie.

Extra kényeztetés
A radírozáson és a krémezésen kívül a megfelelő olajokkal és pakolásokkal is kiegészítheti az ápolást. Kerülje azokat a készítményeket, amelyeket mellnövelő hatással reklámoznak. Ha egy termék bármilyen kis mértékben is, de képes növelni a mell méretét, az valószínűleg fitohormonokat tartalmaz, ezek azonban káros hatással lehetnek a hormonháztartásra. Ráadásul nem is növelik annyira látványosan a kebleket, hogy megérje a kockázatot.

Más a helyzet azokkal a krémekkel, olajokkal, amelyek magát a bőrt feszesítik. Ám ezek közül sem feltétlenül szükséges a legdrágább kenceficét alkalmazni. A legjobb és legolcsóbb megoldás a természetes olívaolaj vagy a szőlőmagolaj. Zuhanyozás vagy fürdés után masszírozza be az olajat a bőrbe. Nedves felületen gyorsabban és alaposabban felszívódik. Ha még mindig túl ragacsosnak, csúszósnak találná a bőrét, akkor egy puha, nedvszívó törülközővel itassa fel a felesleget. Ne dörzsölje, ne törölje le, csak óvatosan, borogató mozdulatokkal szívja fel az olajat. Az olíva- és a szőlőmagolaj a legjobb bőrfeszesítő, hiszen regenerálja a kollagénszöveteket, késlelteti, lelassítja az öregedési folyamatokat, ráadásul rengeteg fontos tápanyagot és vitamint tartalmaz, amelyek mind felszívódnak és hasznosulnak a bőrben. Ha mindennap alkalmazza az olajos ápolást, két hét után máris feszesebb kebleket láthat a tükörben.

Trükkök
Az arcbőrön remekül beválnak a különféle arcpakolások, miért ne lehetne ez érvényes a mellre és a dekoltázsra is? Időről időre, mondjuk havonta egy alkalommal kényeztesse magát egy forró fürdővel összekötött dekoltázspakolással. Ez esetben azonban már nem érvényes az, hogy az arcra használható pakolás alkalmas a dekoltázs ápolására is. Az archámlasztó pakolások – akár lehúzósak, akár lemoshatók – árthatnak a mell és a dekoltázs bőrének. A legjobb, ha házilag készíti el azt a keveréket, amellyel aztán kényeztetheti teste e területét.

Persze beszerezhet kifejezetten dekoltázspakolást is, de a házi készítmények mégiscsak olcsóbbak. Csak magas savtartalmú gyümölcs, kevés tej vagy joghurt, illetve olívaolaj kell hozzá. Magas savtartalmú gyümölcs például az alma, az ananász vagy a mangó. Ezeket egyszerűen reszelje le, keverje el olívaolajjal és tejjel vagy joghurttal. Ezt a pépet vigye fel a bőrére és hagyja hatni 10 percig. Végül langyos vízzel mossa le. Ha már rendszeresen alkalmazza a natúrpakolásokat, kiegészítheti a keveréket egy teáskanálnyi mézzel. A méz remekül táplálja, hidratálja a bőrt, feszesít, és a bőr mélyebb rétegeibe is behatol. A gyümölcsös pakolásokat első alkalommal csak egy kis felületre vigye fel, hogy megfigyelje, nem okoz-e bőrirritációt. Legyen óvatos a citrusfélékkel, mert kicsíphetik a bőrt.

Edzés és mellápolás
Megoszlanak a vélemények a mellápolás és az edzés összefüggéséről. A zsírállomány alatt izmok találhatók, amelyeket lehet edzeni, izmosítani. Erre azonban nagyon oda kell figyelni, ugyanis nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a túl sok és a túl kevés mozgás között, hiszen ha túl sokat edzünk erre a területre, a mell nem formásabb, hanem egyenesen kisebb lesz. Ezen a területen - a mellek alatti részen - kifejezetten hátrány a sok izom. 1,5-2 kilónál nagyobb súllyal nem is érdemes dolgozni, s heti két alkalomnál többször nem kell erre a területre súlyzóval edzeni.

Mozgásformák 2 kilós súlyzóra
1. Feküdjön hanyatt, tárja szét a karjait, mindkét kezében a súlyzóval. Nyújtsa ki a kezét, majd zárja össze nyújtott karjait. Tíz-tizenkét ismétlést végezzen.
2. Álljon vállszéles terpeszben, karjait könyöknél behajlítva emelje fel, kezében a súlyokkal. Hajlított könyökkel végezzen tíz-tizenkét tárogatást.
3. Végezzen 8-10 fekvőtámaszt. Először a könnyített formáját próbálja – térde érintheti a talajt –, majd, ha már megerősödött és jól bírja, végezzen sima fekvőtámaszokat is.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek