Gyógyszerrel fogyni: itt az új csodaszer?

Régóta várják már a fogyókúrázók azt a tablettát, amely segít abban, hogy a fogyás gyorsabban, hatékonyabban történjen. Olyan csodaszer persze sosem lesz, amely egy csapásra megszünteti az elhízást.

ÉletstílusLengyel Gabriella2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Gyógyszerrel fogyni: itt az új csodaszer?

  Amíg csak magunkat okolhatjuk a túlsúlyért, úgy a fogyást is saját magunk kitartó munkájának köszönhetjük. Dr. Pados Gyulával, a Szent Imre Kórház főorvosával, egyetemi docenssel, kandidátussal arról beszélgettünk, hogyan segíthet az orvostudomány és a gyógyszeripar a diétázóknak.

 Milyen újdonságok, kutatások, eredmények láttak napvilágot idén az elhízás kezelésében?
– Az elhízás kezelésében egyetértés van a szakemberek között abban, hogy a kalóriafelvétel csökkentése az elsődleges, de viták folynak arról, hogy ezen belül milyen legyen a tápanyag-összetétel. Vannak, akik a zsírszegény, és vannak, akik a szénhidrátszegény diétát szorgalmazzák. A zsír a szervezetben ugyanis szénhidrátból is keletkezhet, amikor a felszívódott glukóz a májban zsírsavakká alakul át. Ezt a folyamatot egy gén szabályozza a májban. Új, 2009-es eredmény, hogy kaliforniai kutatók azonosították azt a gént, amely a szénhidrátok zsírrá való átala¬kulásáért felelős. Ennek a génnek a kiiktatása egy új elhízás elleni gyógyszer célpontja lehet.

Mik a doktor úr tapasztalatai, hogyan lehet fenntartani egy elhízott ember motivációját a fogyásra?
– A fogyókúra során nagy segítséget jelent a megfelelő motiváció. A fiatal nők elsősorban alakjukért, szépségükért képesek áldozatot hozni, diétázni. Idősebbeknél pedig fontos motiváció lehet, ha az elhízásból eredő vérzsír, vérnyomás vagy vércukor okozta egészségügyi problémák mérséklődnek. Tudományos vizsgálatok alapján megígérhetjük, hogy 10 kg fogyással ezek csökkenthetők, sőt a megváltozott labor- és vérnyomás-értékekkel utólag igazolni is lehet. Motiváció lehet az is, hogy jóval könnyedebbé válik a mozgásunk, ha 10-20 kg-ot leadunk. Olyan érzés, mintha egy bőröndtől szabadulnánk meg.

Mikor kell azon elgondolkodni, hogy gyógyszeres támogatást is igénybe vegyünk a fogyókúránkhoz?
– Nagyobb mértékű elhízásnál, amikor annak már veszélyei, szövődményei vannak, a gyógyszer megnövelheti a fogyókúra eredményességét, így a fogyókúra elkezdésével párhuzamosan javasolhatjuk. A gyógyszer nem helyettesíti a diétát, így elsősorban azok jönnek szóba, akik már diétával is elértek testsúlycsökkenést. Gyógyszerként a receptre felírható szerek, a telítettségérzést fokozó központi hatású szibutramin hatóanyagú, valamint a zsírok felszívódását, ezáltal a testsúly és a koleszterinszint csökkentését is elősegítő orlisztát jön szóba, illetve utóbbinak 60 mg-os, az USA-ban már sikeresen forgalmazott változata, amely áprilistól recept nélkül is kapható Magyarországon.

Miben támogathatja a fogyókúrát a gyógyszer szedése?
– Gyógyszer szedése mellett csökkentett kalóriatartalmú, zsírszegény étrend alkalmazása javasolt. A gyógyszer csak kiegészítése a diétának és a fogyókúrázó erőfeszítéseit plusz súlycsökkenéssel jutalmazza. Az utóbb említett, recept nélkül kapható gyógyszer hatóanyaga az orlisztát, amely meggátolja az elfogyasztott zsírok egy részének a felszívódását, ezáltal a szervezet kevesebb kalóriához jut. Energiatermeléshez automatikusan a már meglévő zsírtartalékokat használja fel, a szervezetben elraktározott zsír egy részének elégetése pedig a testsúly csökkenését eredményezi.

Hogyan működik ez a gyógyszer?
A gyógyszer működésének lényege, hogy meggátolja a táplálékkal elfogyasztott zsírok kb. 25%-ának a felszívódását. A táplálékkal elfogyasztott zsír az emésztőrendszerbe kerül, ott enzimek bontják le a zsírokat, hogy azok felszívódhassanak a szervezetbe. A gyógyszer hatóanyaga, az orlisztát, megakadályozza az enzimek egy részének a működését és ezáltal meggátolja a zsírok egy részének a lebontását és felszívódását. A fel nem szívódott zsír pedig természetes úton távozik a szervezetből.

Milyen mellékhatásokkal kell számolni?
– Mivel a gyógyszer meggátolja a táplálékkal elfogyasztott zsírok egy részének a felszívódását, ezért előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés hatással van a zsírban oldódó vitaminok felszívódására a szervezetben. Ezért javasolt egy multivitamin (mely A-, D-, E- és K vitamint tartalmaz) szedése is. Túl sok zsiradék fogyasztása esetén laza vagy gyakoribb széklet és sürgős székelési inger jelentkezhet. Ezek persze a javasolt csökkentett kalóriatartalmú, zsírszegény étrend betartásával általában kezelhetők. Fontos tényező, hogy ez a gyógyszer - egyes receptre kapható fogyókúrás gyógyszerekkel ellentétben - nem fejt ki hatást a szívre és az agyra, mivel a bélrendszerben hat, és nincs összefüggésben pszichés problémákkal, például nem okoz depressziót.

Nem tesz kényelmessé bennünket, ha egy gyógyszerre hagyatkozunk?
– Nagy súlyfelesleggel rendelkező ember zsírégető csodapiruláktól várja a megoldást súlyproblémáira. Ezek a nem bizonyított hatású készítmények csodákat ígérnek, vagyis azt, hogy pusztán szedésükkel eltűnnek a pluszkilók. Ez persze nem ilyen egyszerű. A hőn áhított súly elérése és annak megtartása igen nehéz és sokszor embert próbáló feladat, melyhez eltökéltség és kitartás szükséges. A gyógyszer segítség lehet a fogyni vágyónak, hosszú távon pedig az egészséges és fenntartható étrend és életmód kialakításához vezethet.

Mi a tartós siker záloga?
– Nos, természetesen ez a gyógyszer sem varázsszer: az eltökélt fogyni vágyó által végzett kemény munkát egészíti ki és jutalmazza az önmagában diétával elérhetőnél 50 százalékkal nagyobb súlycsökkenéssel. De ne feledjük: a fogyásnak és a helyes testsúly megőrzésének az alapja egy olyan teljesen új életmód és szemlélet kialakítása, amely az egészséges étrenden és a rendszeres testmozgáson alapul.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek