Hat keréken, két picúrral a Balaton körül

Bizony, a gyermek érkezésével igencsak megváltozik az élet. Még inkább igaz ez, ha már két kis picúrral kell menedzselni a hétköznapokat. De mielőtt végleg lemondanánk a kellemes hétvégi programokról, pumpáljuk fel a bringák kerekeit, szerezzünk be egy fedeles bicikliutánfutót és irány a gyerekekkel a hétvégi balatoni bringatúra.

ÉletstílusSeufert-Szántó Orsolya2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.

Fotó: Bodó Gábor +36209721414

Hat keréken, két picúrral a Balaton körül Fotó: Bodó Gábor +36209721414

A magyar tenger körül
A Balatonon szerencsére kevés olyan nap van egy évben, amikor ne lehetne valami remek programmal eltölteni az időt. Mind a téli, mind a nyári Balatonnak megvan a maga varázsa. A tó szerelmeseit egy kis szél vagy eső sem tudja eltántorítani. A lubickolás, a vitorlázás, a vízparti játékok, a túrázás és számos egyéb programlehetőség mellett a tó és környéke a kétkerekű kirándulás kedvelőinek is remek lehetőséget kínál. A Balatont körülölelő bicikliútvonalat 1980-ban kezdték el építeni. Mára már az egész tó körbebringázható. Egyes szakaszok közvetlenül a part menti házak előtt vagy a tóparton futnak, de mellék- és főútvonalakon is kell néha tekerni. A tókerülő utat sokan használják. Meglepően sok kerékpáros és görkorcsolyás teszi meg a balatoni városok közti távokat. A nyári madárcsicsergésben, tücsökciripelésben, a százéves platánfák árnyékában, de még a vízparttól távoli útszakaszokon bringázva is, az egész család feltöltődhet.

Kis családdal nagy úton
Számos ajánlatot lehet találni, mely egyhetes, ötnapos vagy egy hétvégi kerékpártúrát ajánl baráti társaságoknak, családoknak. Bizony, sokszor borsos árat is kell fizetni a szervezett programért. Viszont egy leleményes család saját maga is megszervezheti balatoni kirándulását, akár még a 3 éven aluli csemetéivel együtt is. Mivel a balatoni kerékpárút kiépített, összefüggő túraútvonal, bárhol becsatlakozhatunk.

Az egyik hétvégén fotóriporterünk is felkerekedett családjának aprajával-nagyjával, hogy bevegye a magyar tenger nyugati csücskét. A hosszú hétvégére tervezett kerékpározást Balatonbogláron kezdték, érintették Badacsonytomajt is, majd Révfülöpöt elérve, szusszantak egy nagyot, és célba vették ismét a boglári platánokat.

Teljesítménytúrát máshol keressen!
A Balaton földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően megterhelő biciklitúrára nem kell számítani. Persze a Balatonboglártól Révfülöpig tartó útvonal távja térképen nézve kissé elrettentőnek tűnhet, ám egy hétvége alatt ez még a kevésbé edzettek számára is teljesíthető. Ha a gyerekekkel együtt szervezzük az utat, biztosak lehetünk abban, hogy ez a túra a kicsiknek is nagyon nagy élményt jelent majd. A szélben táncoló búzamező, az időnként türkizben, mérgeszöldben játszó Balaton látványa valójában minden korosztály számára szemet kápráztató.

Egészen kicsi gyerekekkel is nekivághatunk az útnak. Ehhez praktikus segítség a felnőttkerékpár mögé rögzíthető babautánfutó, amelyben vígan elfér két kisgyerek, és ha elfáradnának, a fedeles kis kocsiban el is szunyókálhatnak a ritmusos rázkódásra.

Program hátán program
Mivel a bicikliút gyakran a városokba is bevisz, mindenhol adott egy kis pihenés, nézelődés. A helyi nevezetességek mellett csábító fagylaltozókat is lehet találni, melyek a kicsik első számú célpontjai, míg a felnőtteket a badacsonyi borozók deríthetik jókedvre. Ne hagyjuk ki a Kisfaludy Múzeumhoz vezető kissé meredek és tekergős útvonalat sem. A tekerés mellett kipróbálhatjuk a séta- és sárkányrepülést is, de Badacsonyt és a ringatózó vitorlásokat megnézhetjük hőlégballonról is. Balatonedericsen keressük fel az Afrika Múzeumot, ahol dr. Nagy Endre afrikai utazásainak kincseit tekinthetjük meg. Ha pedig elfáradna a kis csapat, a balatoni kompok gyorsan visszajuttatnak minket a túra kiindulási pontjához.

Fő a biztonság
A szabályos és egyben biztonságos kerékpározás része a biciklissisak használata. A kicsiket szereljük fel továbbá térd- és könyökvédőkkel is. A küllőkön legyen fényvisszaverő prizma, így a szürkületben és az esti órákban is láthatóak leszünk. Ha a kerékpárútról egy forgalmasabb útra térnénk le, vegyük fel a láthatósági mellényt. És minden esetben legyen nálunk egy pluszgumibelső, pumpa és egy pár szerszám, mellyel a kisebb problémákat orvosolhatjuk a következő bringaszervizig.

Nyári programajánló a Balaton körül
Július 17-19.: Villa Filip Napok - Révfülöp.
Július 25.: Balaton-átúszás - start Révfülöpről, érkezés Balatonboglárra.

Az utánfutós bringázás könnyebbség a szülőknek és a gyerekeknek is. Az apróságokat nem kell otthon hagyni: már egész kicsi kortól szervezhetünk velük együtt is kirándulásokat. A kerékpár után rögzített kis kocsiban nem kell aggódni, hogy a kis lábak a küllők közé szorulnak. Szabad kilátásuk nyílik a csemetéknek is a tájra. A kocsiban rögzíthetők, és a széltől, esőtől is óvni lehet őket a négy oldalról és felülről kicipzározható szellőzőablakokkal. Akár használt, akár új utánfutót veszünk, a terhelhetőségét mindig ellenőrizzük.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek