Hatékony stresszoldás: wellness kineziológia

A wellness kineziológia olyan egyszerű stresszoldási technikákat tartalmaz, amelyek gyorsan és hatékonyan csökkentik az aktuális – de akár tartósabb – helyzetekhez kapcsolódó traumát annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat hétköznapjainkban.

ÉletstílusGál Attila2009. 07. 07. kedd2009. 07. 07.
Hatékony stresszoldás: wellness kineziológia

A stresszről általában mint negatív, mindenkire káros hatással rendelkező valamiről beszélnek a legtöbben, holott a stressz életünk hajtómotorja. Nélküle nem lenne fejlődés és valószínűleg nem is élnénk túl sokáig. A stimuláció fontos része az ember életének. Szükséges, hogy az idegrendszerünk megfelelően működjön. Olyan ez, mint egy lábtörés után az izomműködés. Ha nem használjuk a begipszelt lábunk izmát, akkor az szépen lassan leépül.

Ezért fontosak idegrendszerünk számára is a különböző ingerek: stimulálják azt, fenntartják, tréningezik a működését ahhoz, hogy a mindennapokban kiszolgálják testünk irányítását.

Alkalmazkodás

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Napjainkban bővült a jelentése. Selye János szerint a stressz nyomás, feszültség – azaz az alkalmazkodás általános tünetegyüttese –, melynek három, egymástól jól elkülöníthető fázisa van.

1. vészreakció: a test riadót fúj a stresszor
– a betolakodó – megjelenésére. Mozgósításra kerül testünk elsődleges védelmi rendszere. Ha a hatás túl erőteljes, akkor ájulással járhat.

2. rezisztencia: a stresszor folyamatos jelenlétére a test az ellenálló képességét megnöveli, s hatását igyekszik a legkisebb területre leszorítani. Ilyen például az izomláz, amikor egy hosszabb tétlen időszakot követően mozogni kezdünk, akkor először egész testünkben érezzük a hatását, majd csak speciálisan azokon a területeken, amelyeket aktívabban mozgattunk meg. Ez az alkalmazkodás szakasza, ahol a fő szempont a gazdaságosság, a legkisebb energiaveszteség.

3. kimerülés: akkor következik be, amikor már nincs elég energia az alkalmazkodáshoz. Kezdetben a szervrek rendellenességeiben, majd betegségben jelentkezik, végül a szervezet halálához vezet.

A három szakasz eltarthat évekig – például egy munkahelyi vagy párkapcsolati stresszhelyzethez történő alkalmazkodás során –, de lezajlódhat egyetlen éjszaka alatt is, például gyomorfekély kialakulásakor, vagy hallottunk már olyanokról, akik szinte pár óra alatt teljesen megőszültek.

Már Selye János is megkülönböztetett jó (eu-) és rossz (di-) stresszt. A cél tehát nem minden stressz megszüntetése az életünkben, hanem a számunkra nem kívánatos distressz csökkentése! A distressz hatására bekövetkezett testi változás egyébként is fontos jelzés számunkra. A képzett kineziológus számára jelzi, hogy kliense valamilyen helyzethez az életében nem jól alkalmazkodik, nem jól kezel egy szituációt. A stresszoldás során ezeket a helyzeteket tárjuk fel és tanítunk meg egy új alkalmazkodást, aminek a segítségével az addig stresszt okozó helyzet feldolgozhatóvá válik, és tovább léphetünk a fejlődés útján.

Otthon is végezhető 3 lépcsős gyakorlat a stressz lebontására
1. Mindkét kezünk mutató- és középső ujjával érintsük meg a homlokdudorokat, amiket a szemöldök és a hajas fejbőr közötti területen találunk a szemek felett, picit közelebb a hajvonalhoz. Miközben tartjuk ezeket a pontokat, folyamatosan gondoljuk át azt a helyzetet, ami a stresszt, okozta számunkra. Közben lélegezzünk jó mélyeket. Folytassuk ezt addig, amíg a probléma jelentéktelenné nem válik számunkra, vagy már nem tudunk rá koncentrálni, vagy érezzük, hogy megkönnyebbülünk.

2. Ha még mindig érzünk kis feszültséget, akkor végezzük újra az 1. pontban írt gyakorlatot, de ezt egészítsük ki azzal, hogy miközben a szituációra gondolunk, végezzünk szemkörzést. Kétszer az egyik, majd a másik irányba.A tekintetirányokhoz kapcsolódnak az agy különböző területei. Így szemkörzés közben átpásztázzuk agyunk rejtettebb zugait is annak érdekében, hogy a maradék stresszt oldjuk.

3. A harmadik lépcsőben úgy érintjük meg a homlokdudorokat, hogy előtte összeérintjük a hüvelyk- és gyűrűsujjunkat. Ezzel a mélyebb érzelmi energiákat kapcsoljuk be a folyamatba. A homlokdudorok tartása közben szintén szemkörzést végzünk, miközben a stresszt okozó helyzetre gondolunk.

Ez a háromlépcsős gyakorlat biztosítja, hogy a traumatikus élménytől biztonságban megszabaduljunk, és jó közérzetet teremtsünk az életünkben.

Forrás:
Diéta és Fitnesz

Ezek is érdekelhetnek