Mindennapi mérgeink

A vegyi anyagok környezeti hatásait alig tesztelik. Az eredmény már most hátborzongató: egyre több a torzszülött állat, a sok hormontól hermafrodita halak születnek.

ÉletstílusRomvári Orsolya2009. 07. 06. hétfő2009. 07. 06.
Mindennapi mérgeink

Bizarr torzszülötteket szül a vegyipar boszorkánykonyhája. Ötlábú békák, elsatnyult nemi szervekkel születő aligátorok, női ivarszerveket növesztő hímek..E hátborzongató jelek egy jövőbeni egészségügyi katasztrófa első jelei lehetnek – figyelmeztet a The New York Times.

A lap az Amerikai Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatalának (U.S. Fish and Wildlife Service) nemrég publikált tanulmányára hivatkozva kongatja a vészharangot. A kutatás szerint a Washington melletti Potamac folyóban úszkáló sügérek rohamos tempóban válnak interszexuálissá, vagyis hím és női ivarszervekkel is rendelkező hermafrodiátákká. A jelenség olyan mértékű, hogy a kutatók a tóban élő egyik sügérfaj hímjeinek 82 százalékában találtak női szaporító szervet.

A hermafrodita halak mellett az emberi – leginkább a nemi szervek deformációjában megnyilvánuló – rendellenességek növekvő számát is aggályosnak tartják a kutatók. Az Egyesült Államokban született kisfiúk 7 százalékának nem száll le a heréje, több mint egy százalékuk pedig a hímvesszőt érintő rendellenességgel jön világra.

A kutatók szerint a mutációk legfőbb oka az endokrinológiai– (hormontermelő és szabályozó – rendszert károsító vegyszerek. Robert Lawrence környezetvédelmi szakértő szerint nagyon sok vegyületet használunk, amelyek a szervezetbe kerülve az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek. Számos, széles körben használt növényvédőszer és rovarirtó tartalmaz ilyen, a hormonháztartást károsító anyagot – többek között a dioxin, a PCB-t és a DDT. Emellett számos gyárban és vegyi üzemben keletkeznek melléktermékként endokrinológiailag veszélyes vegyszerek, és jelentős hormonbombát jelent a természetnek a fogamzásgátló tabletták szedő nők vizelete is.

A talajba és vízbe kerülve ezek a vegyi anyagok aztán bekerülnek a növényekbe és az állatokba, ezen keresztül pedig a táplálékláncba, s végül mi is megesszük a környezetünkbe ontott mérgeket. A Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (Natural Resources Defense Council) arra figyelmeztet, hogy az általunk használt műanyagokból is párolognak ki veszélyes vegyi anyagok – főként a gyártás során használt hígító anyagoknak van hormonális hatásuk.

A vegyianyag-gyártók szerint tudományosan nem bizonyított, hegy ezek az anyagok károsak lennének az emberre. Sokak szerint azonban nem véletlen a spermában lévő hímivarsejtek számának folyamatos csökkenése, és a sok nemi szerv rendellenesség a születő kisgyerekeknék. Kutatások szerint ugyanis azok az anyák, akik a terhesség alatt nagy mértékben ki voltak téve hormonális hatású vegyületeknek – akár a hajspray, akár a szennyezett ivóvíz miatt –, nagyobb eséllyel hoztak világra ilyen rendellenességgel születő gyerekeket.

Néhány tudományos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a hormonhatású vegyületeknek nagy szerepük lehet az elhízásban is. Az ilyen anyagoknak kitett egerek például kezdetben normálisan fejlődtek, de felnőttkorban nagymértékben elhíztak. Az amerikai endrokrinológiai társaság szerint a hormonhatású vegyületek növelik a cukorbetegség, valamint a mell- és prosztatadaganatok kialakulásának valószínűségét, illetve a lányoknál korai serdülést okozhatnak.

A civil szervezetek kormányzati lépéseket sürgetnek e mérgek visszaszorítása. Mint mondják, egy átlagos áruházban 2000 vegyi anyag található. Ezek egyikének sem tesztelték az emberre és a környezetre gyakorolt hosszú távú hatását. Azt szeretnék, ha még forgalombahozatal előtt kötelező lenne a tesztelés, hogy ne csak akkor derüljön fény valamely vegyi anyag mérgező voltára, amikor már túl nagy a baj.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek