Újra az elitben

Szávay Ági mára komoly tényező lett a magyar sportban! Ehhez persze meg kellett járnia a poklot és a mennyországot is. Amikor juniorként feltűnt a horizonton, még csak legyintettünk: ugyan, láttunk már ilyet, aztán mi lett belőle.

Életstílus2009. 07. 17. péntek2009. 07. 17.

Kép: Szávay Ágnes teniszezöznö a GDF-Suez tornán 2009.07.09. fotó: Németh András Péter

Újra az elitben
Szávay Ágnes teniszezöznö a GDF-Suez tornán 2009.07.09. fotó: Németh András Péter

De aztán felnőttként egyre előrébb lépdelt a ranglistán, és kezdtük komolyan venni. Csak hát a soltvadkerti kislánynak olyan allűrjei támadtak, melyek miatt nem biztos, hogy növekedett a rajongóinak tábora. A szende mosolyáról, szerény viselkedéséről megismert hölgyet stylist vette kézbe, sajtós tartotta távol tőle az érdeklődőket, de még a családtagok számára is meg volt tiltva a nyilatkozás. A lakhelyét meg Monacóba tette át… Mindehhez viszont az szükségeltetett volna, hogy a hölgy verje kenterbe a világot. Ezzel szemben nem ez történt, hanem az, hogy csúszott, csak csúszott egyre hátrább a világranglistán – és azok, akik nem nézték jó szemmel a sportoló színeváltozását, bőséges muníciót kaptak a kajánkodáshoz. Ági is érezhette, hogy valami megváltozott körötte, a „mi lányunk”-szerep lassan odalett, ezért távolodni kezdett tőlünk. Az internetes fórumokon rosszízű megjegyzések jelentek meg vele kapcsolatban, egyszóval szerveződni kezdett az ellendrukkereinek tábora. Az ok biztos, hogy kézenfekvően emberi: egy húszéves lány sok ezer ember előtt érzi, hogy nem képes megfelelni a várakozásnak, így testbeszédével, minden rezdülésével megpróbálja kezelni a képtelen helyzetet. Ettől lesz aztán a járása, a mozgása, valamennyi apró gesztusa túlhangsúlyozott, természetellenes. Sokak számára ellenszenves.

Itt volt ez a római parti torna, melynek a hivatalos neve Tenisz GDF Suez Grand Prix. Szávayt a negyedik helyen rangsorolták, a világranglistán elfoglalt 37. helyéből ennyire futotta. Az ellenfelek nem voltak világverők, az első helyen kiemelt svájci Patty Schnyder is a maga harminc évével már inkább leszálló ágban van. Áginak tehát illett volna megnyernie a tornát. Meg is tette, igaz, nem eget rengető teljesítménnyel, de tisztes küzdelemmel és végre töretlen odafigyeléssel. A tíz kettős hiba még Újhidy Zoltán iskolájában is sok lett volna – ahogy sok volt itt is, ám ezúttal szimpatikus koncentrálással ellensúlyozni tudta a szervával elajándékozott pontokat. A győzelme után felállva tapsolt a három és fél ezer ember, és ez több volt egy protokolláris gesztusnál: Szávay Ágit, úgy tűnik, ismét a szívébe fogadta a magyar közönség! Ha fontos ez valakinek – menedzsmentnek, edzőnek, versenyzőnek, szülőknek, akárkinek –, ezt tessenek megjegyezni! És a jövőben jobban tessenek vigyázni erre a törékeny kapcsolatra, mert Ági e hátszél nélkül igazi nagy bajnok aligha lehet.
Hogy a lány tényező a magyar sportban, bizonyítja a szerveződő ellentábor. Van, aki azt mondja, számára szervezték ezt a tornát és megvették neki a győzelmet. A dolog már csak azért is nevetséges, mert egy WTA-torna, ahol világranglistapontokat osztanak, nem egy háztömb körüli verseny, melyen a tűzfal mögött „zsugázzuk meg” a helyezéseket. Mindenesetre, ha valakit irigyelnek, annak már oka van…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek