Újra divat a kerekded testalkat?

Egy frissen közzétett brit kutatás szerint kezd visszajönni a divatba a Marily Monroe által megtestesített ideális nőalak. A hölgyek többsége inkább a kerekded homokóraformát vágyik elérni, nem pedig a sovány, csontos modellalkatot.

ÉletstílusSzabad Föld Online2009. 08. 07. péntek2009. 08. 07.
Újra divat a kerekded testalkat?

A kézezer brit nő megkérdezésével készült felmérés szerint a hölgyek nem vágynak többé olyan sovány, csontos testalkatra, amilyen a kifutók sztár modelljeire jellemző. Mintegy kétharmaduk inkább a Marilyn Monroe által megtestesített klasszikus homokóraforma után sóvárog.

A felmérés során megkérdezett nők többsége vékony derékra és kerek domborulatokra vágyik. Mintegy harmaduk azonban jelenleg inkább alma-, negyedük pedig körteformájúnak látja magát. Csupán 13 százalékuk állította azt, hogy klasszikus kerek mellek, vékony derék , széles csípő arányokkal rendelkezik.

A felmérésben résztvevő hölgyeket arra kérték a kutatók, hogy nevezzék meg azokat a brit közéleti személyiségeket, akiknek alakját a legideálisabbnak tartják. A válaszok szerint a brit szakácsnő, Nigella Lawson testesíti meg leginkább vágyott nőalakot. Nigellát követően két nagymamakorú színésznőt szavaztak a második és harmadik helyre: A 64 éves Helen Mirren és a 75 éves Judy Dench úgy látszik nem csak színészi képességeikkel, hanem fizikai adottságaikkal is elkápráztatják a nézőket. A negyedik és ötödik helyet szintén két színésznő, Kate Winslet és Julie Walters kapta meg. A tíz legideálisabb alakkal rendelkező brit hölgyeket tartalmazó lista további helyezettjei között szerepel még Catherine Zeta-Jones, valamint a hazánkban kevéssé ismert Martine McCutcheon és Joanna Lumley színésznők, továbbá Holly Willoughby és Kirstie Allsopp televíziós műsorvezetők is.

A kutatást értékelő Laura Bryant szerint egyértelmű szemléletváltásra utal, hogy a Top 10-es listán nem kapott helyet sem Kate Moss, sem Victoria Beckham, sem a Girls Aloud sovány énekesnői. Véleménye szerint a mai nőknek inkább a forma, mint a méret számít, és a 80-as, 90-es évek fogyási mániája után már inkább a kerekded formákra áhítoznak.

Kattintson a fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek