Öt fogás, amivel 26 ezret spórolhatsz!

Háztartásonként valamivel több, mint 26 ezer forintot lehetne évente átlagosan megspórolni hazánkban csak a világítás ésszerűsítésével. Nem kell hozzá semmi nagy beruházás, csak egy kis odafigyelés.

EnergiaO. Horváth György2009. 06. 04. csütörtök2009. 06. 04.
Öt fogás, amivel 26 ezret spórolhatsz!

Országosan, egy év alatt 78 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha mindenki betartana öt rövid szabályt. Ez háztartásonként 26169 forintot jelent, vagyis úgy másfélhavi villanyszámlányi összeget. Olyan ez, mintha 10-15 százalékkal lemenne az áram ára!

Milyen egyszerű változtatásokkal csökkenthetjük otthonunk, munkahelyünk világítási költségeit? A A GE Lighting üzletága közleményében az alábbi pontokat gyűjtötte össze:


1)  Cseréljük kompakt fénycsövekre az izzólámpákat! Így több mint 80 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el egyetlen egyszerű mozdulattal. Ráadásul a fénycsövek élettartama 12-szer nagyobb az izzólámpáéhoz képest.

2)  Vásároljunk energiatakarékosnak minősülő háztartási és irodai gépeket! A termékeket energiafogyasztásuk szerint A, B, C, D, E, F és G osztályba sorolják. Az A osztályba sorolt termék a leginkább energiatakarékos.

3)  Kültéri világításhoz, az irodák vagy a középületek kommunális helyiségeinek megvilágításához érzékelőkkel felszerelt rendszereket tanácsos választani, melyek csak éjszaka, illetve mozgásra kapcsolnak be.

4)  Kapcsoljuk le a lámpát! Gyakori rossz szokás, hogy égve hagyjuk a lámpát amikor nincs is rá szükség.

5)  Nagyobb figyelmet kell fordítani az otthoni és a munkahelyi világítás megtervezésére. Tehát akár a nappali szobánkat újítjuk fel, akár egy irodaépületet tervezünk át, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékos világítás az egyik legfontosabb szempont legyen.

A világítástechnikai iparágban most zajlik a harmadik forradalom, amely a világítás hatékonyságának maximalizálásáról szól. Az elmúlt években a kompakt fénycső technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, így ma ezek az energiatakarékos fénycsövek már a hagyományos izzók tökéletes alternatívái: azonnal bekapcsolnak, jó a fényminőségük, hosszabb az élettartamuk, és azonnali költségmegtakarítást biztosítanak. Az energiatakarékos LED-ek (fénykibocsátó diódák) alkalmazása is egyre nagyobb méreteket ölt mind a kereskedelmi szférában, mind a háztartásokban, így izgalmas lehetőségek nyílnak olyan innovatív, energiatakarékos világítástechnikai konstrukciók kialakítására, melyek nem károsítják a környezetet.

Ezek is érdekelhetnek