Magyar pelletgyár a határon túl

Kárpátalja legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházásában készült pelletgyártó üzemét nyitotta meg a Skála-Energy Kft. Técsőn - tudósít az MTI.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 07. 06. hétfő2009. 07. 06.
Magyar pelletgyár a határon túl

A pelletáló gyár a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Skála csoport energiaipari cége, a Skála-Energy Kft. közös finanszírozásában mintegy 40 millió hrivnya (1,1 milliárd forint) értékű beruházással, közel másfél év munkájával készült el. Ez jelenleg a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházása.

A Kárpátalján kiemelt fontosságú beruházásként kezelt pelletgyártó üzem átadása után Jancsó Illés, a Skála-Energy Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az ötven embernek munkát adó técsői (Tyacsiv) üzem évi 36 ezer tonna, kizárólag fahulladékból előállított, környezetbarát pellet - nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyagszemcse - termelésére képes. Ez a mennyiség mintegy ezerötszáz kamion rakománynak felel meg, és közel hét és fél ezer háztartás energiaigényét fedezi a fosszilis tüzelőanyagok - földgáz vagy fűtőolaj - kiváltására kiválóan alkalmas energiahordozóval.

Jancsó elmondta, hogy a técsői beruházás egy példa értékű magánkezdeményezés első mérföldköve, ugyanis a pelletáló gyár kapacitása szükség esetén a duplájára bővíthető. Egyelőre az üzemben előállított termékkel a pelletfelhasználásban legigényesebb nyugat-európai piacokat - 90 százalékban észak-olasz, 10 százalékban osztrák fogyasztókat - készülnek ellátni, hiszen a kárpátaljai üzemben a ma létező legmagasabb szintű gyártási technológiát alkalmazzák.

A pellet jövőbeni ukrajnai értékesítésére vonatkozó kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy nagyon szeretnék meghonosítani Ukrajnában is a pelletfelhasználást, de először igényt, azaz piacot kell teremteni a pelletkazánok elterjesztésével. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések. Így a técsői gyár felfuttatását követően a Skála-Energy Kft. tervei között szerepel egy újabb pelletáló üzem létesítése a főváros, Kijev körzetében, mondta Jancsó Illés.

Ezek is érdekelhetnek