A német föld egy százalékát kérik

Németország területének egy százalékán szélerőműparkokat kellene telepíteni a német szélenergia szövetség szerint. Így akár az ország áramszükségletének felét is fedezhetné a széndioxid-kibocsátás nélkül előállított „széláram” - számol be az MTI.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 08. 11. kedd2009. 08. 11.
A német föld egy százalékát kérik

A 82 millió lakosú országban jelenleg az áramigény 7 százalékát fedezik szélturbinákkal. A kormány 2020-ig a duplájára emelné ezt az arányt, a szélenergia szövetség szerint viszont 50 százalékos részarányt is el lehetne érni. Ehhez egyáltalán nem szükséges az állami támogatás növelése, csupán megfelelő kereteket kellene kialakítani a fejlesztéshez. Mindenekelőtt be kellene vonni a termelésbe az ország 357 ezer négyzetkilométeréből "legkevesebb egy százalékot", amint Hermann Albers, a szövetség elnöke mondta a Berliner Zeitung című lapnak.

A szabályozás azonban, főként a szövetségi tartományok szintjén, nem teszi lehetővé szélfarmok telepítését kellő nagyságú területen. - A politika alszik, és nem ébred rá, mekkora lehetőséget szalaszt el éppen. A szél erejével gyorsan és széndioxid-kibocsátás nélkül lehet nagy mennyiségű energiát előállítani - mondta Albers, aki szerint az éghajlatváltozás miatt nincs is más választás, mint a megújuló energiaforrások használata.

A németországi szélerőművek 2007-ben 35 millió tonna széndioxid-kibocsátástól kímélték meg a környezetet. Azóta további kétezer megawattal 24 ezer megawatt fölé emelkedett a termelési kapacitás, amivel Németország az első Európában. Az ágazat jelenleg 90 ezer embernek ad munkát. A szélenergia szövetség számítása szerint 2020-ig további 120 ezer állás létesül, ezzel a szélenergia adja a megújuló energia területén várható 250 ezer fős foglalkoztatásbővülés legnagyobb hányadát.

Ezek is érdekelhetnek