Tenyérnyi akku tölti az egész házat

Egy új fejlesztésű akkumulátor egy egész napon keresztül táplálhatja otthonunkat energiával: a kis eszköz egy technológiai áttörésnek köszönhetően központi szerephez juthat a napenergiával működő házakban.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 08. 05. szerda2009. 08. 05.
Tenyérnyi akku tölti az egész házat

Egyelőre csak egy kicsinyített modellje létezik a Ceramatec kutatói által kifejlesztett eszköznek, azonban a megfelelő módosításokkal rövidesen megkezdhetik az éles üzemet az első, teljes értékű darabok is - írja a hvg.hu. Az akkumulátorok kulcsfontosságúak a napelemmel ellátott házakban, ugyanis a megfelelő tárolórendszer nélkül hiába gyűjtik a napsugarakat az egyre hatékonyabbá váló napcellák.

A Ceramatec fejlesztése a tervek szerint 20 kilowattóra energia tárolására alkalmas, ezzel egy átlagos háztartás napi energiaszükségletét képes fedezni. A cég szerint eszközük azonban nem csak a napenergiát hasznosító otthonokban alkalmazható, hanem a hálózatra kapcsolt házakban is, ahol az akkumulátor segítségével hatékonyan csökkenthető a csúcsidőszakokban felhasznált energia mennyisége. Az eszköz ugyanis így feltölthető az olcsóbb, éjszakai árammal, amelyet a nap folyamán felhasználva csökkenthetőek a költségek.

Az új akkumulátor alapja egy nátrium-kén vegyület, amely jellemzően magasabb hőmérsékleten (315 Celsius-fok) működik tökéletesen, azonban a Ceramatec mérnökei megoldották, hogy a rendszer már 93 fok környékén is működjön. Ezt egy vékony kerámiamembrán teszi lehetővé, amelyet a nátrium és a kén rétegei közé illesztettek. Ezen csupán a pozitív töltésű nátrium-ionok képesek áthatolni, ezért a nátrium-atomok elektronjai fennakadnak a kerámián, ami így elektromos áramot termel.

„A nátrium-kén vegyület több energiát képes leadni, mint az akkumulátorsav, így, ha valóban megoldható az üzemeltetés alacsonyabb hőmérsékleten, az eszköz lakossági felhasználásra is alkalmas lehet” – nyilatkozta a Popular Mechanicsnak Ralph Brodd, független energiaügyi tanácsadó. A Ceramatec szerint az első, működőképes változatok 2011-ben kerülhetnek a piacra, körülbelül 2000 dolláros (mintegy 372 000 forint) áron.

Fotó: Ceramatec

Ezek is érdekelhetnek