Az unióban játsszák a döntőt

Kű Lajos 1998-ban érkezett haza Belgiumból, ahol a Debrecent nemrég az UEFA-kupából búcsúztató FC Bruges-nek volt a játékosa. A kalandvágyó sportember idehaza is keresett magának kihívást: segítőivel útnak indította a Kárpát-medencei diák labdarúgó-bajnokságot.

Fiatalok2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Az unióban játsszák a döntőt

A próbálkozás első hallásra meghökkentő: a határon túli magyarok számára közös fesztivált rendezni a futball-labda körül merész vállalkozás, mert nem tudni, milyen politikai felhangok kísérhetik. Aki mer, az nyer: a kezdeményezés elindult, és Szlovákiától Ukrajnáig, Romániától Szlovéniáig 250 csapat nevezett a két korosztályban. Pályára lépnek a 13-14 évesek, az általános iskola felsősei, valamint az alsós gimnazisták.

{p} Az érdeklődés különösen a beregszászi járásban volt elképesztően nagy, a 33 ezres Beregszászról pédául 11 csapat nevezett. Megindultak a régiós küzdelmek, mégpedig olyan kiírás szerint, hogy ahol a magyarok kisebbségben vannak, ott a 18 fős keretnek öt nem magyar tagja is lehet, sőt közülük egy-egy meccsen három pályára is léphet. A támogatók között ott van Jenei Imre, a neves román tréner, és Rácz László, a szovjet válogatott egykori erőssége. Az akció mögött az Aranycsapat Alapítvány, személy szerint pedig Erdei Zsolttól Fenyvesi Mátéig számos hazai híresség áll. A régiós döntők után Magyarországon folytatódik a "rostálás".

{p} Hajdúszoboszlón, Szarvason, Zalaegerszegen és Székesfehérváron lesznek az előcsatározások, Gödöllőn és Balatonfüreden már az érmes helyekért megy a harc, míg a legjobbak június 26-án az Üllői úti Fradi-pályán lépnek a gyepszőnyegre a kupáért. Ha a sportdiplomácia első próbálkozása sikerrel jár, kézilabdában, kosárlabdában és atlétikában is írnak ki hasonló versenyeket.
Mit szól mindehhez a nagypolitika? Úgy tűnik, eddig még szóhoz sem tudott jutni. A szervezők remélik, hogy a továbbiakban is a taps és a sportszerű buzdítás lesz az események kísérője. Úgy, ahogyan az Európai Unióban illik.

Ezek is érdekelhetnek