Teniszcsillag anyaszerepben

Még ma is hibátlan alakú és sugárzóan bájos - jegyzem meg magamban Temesvári Andreáról, ahogy felém siet. Akárcsak a nyolcvanas években, amikor a világ hetedik legjobb teniszezőnőjeként ünnepeltük.

FiatalokSzijjártó Gabriella2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Teniszcsillag anyaszerepben

{p} A habos kávé közben már rég nem a londoni Wimbledon vagy a párizsi Roland-Garros bajnokságainak emlékezete a téma, sokkal szórakoztatóbb történet, ahogy reggel a hároméves Timike óvodástársait betessékelte a buszba, ugyanis az apróságok ma kirándulni mentek. Hamarosan ovis teniszt tart majd nekik, hogy megbarátkozzanak a sportággal.
{p}Ha az életben bármi kimagaslót szeretnénk véghezvinni, az lemondásokkal jár - Andrea sorsa hűen bizonyítja a közhely igazságát: a tízéves kora óta teniszező lány élete mindig eltért kortársaiétól. Tizenkét esztendősen például magántanuló lett, mert az iskolában már nem tudták leosztályozni a hiányzásai miatt. Rengeteget utazott, volt olyan év, amikor csupán huszonhárom napot töltött idehaza.
{p}Az eredmény sem maradt el: a világranglista hetedik helyére küzdötte fel magát. A nyolcvanas években, a Nyugatra specializálódott teniszvilágban, egy kis szocialista ország szülöttjeként...
- Megérte-e? - mérlegeli a múltját. - Örültem a sikereimnek, de az igazsághoz tartozik, hogy az osztálykirándulások, a nyári táborok, az igaz barátságok és őszinte szerelmek mind-mind kimaradtak akkor az életemből. A kapcsolatokat ápolni kell, ahhoz pedig időre van szükség, márpedig nekem akkoriban erre nem jutott.
{p}Andrea pályája csúcsán, tizenkilenc évesen megsérült. A boka- és vállműtét után kétesztendős kihagyásra kényszerült, bizonytalan volt a folytatás. Nemcsak a teniszcsillag, de a magánember számára is vízválasztónak bizonyult ez az időszak:
- Amikor jól ment a tenisz, hirtelen nagyon sokan vettek körül. Tizenévesen nehéz felismerni az igaz és hamis érzelmeket. A sérülésem idején nagy szükségem lett volna barátokra, de nagy részük éppen akkor fordult el tőlem. Úgy gondolhatták, vége a diadalmenetemnek, és már nem látták hasznomat. Gyakran éreztem becsapva magam.
{p}Ügyvéd férje, Visontai Csongor szerint párja nem nagyon tanult a múltbeli esetekből: még ma is túlságosan jószívű, és olyan embereknek ad újabb és újabb esélyt, akik nagyon megbántották.
- Előbb-utóbb mindenki megbűnhődik a tetteiért - védekezik Andrea. - Hálás lehetek Istennek, mert tehetséggel áldott meg, és élni tudtam vele. De bármennyire is örülök a múltamnak, nem cserélném el a jelent és a családomat semmiféle sikerért. Átértékelődött az életem.
{p}Pedig huszonkét évesen hihetetlen akaraterővel visszatért a teniszpályára. A kihagyás miatt a világranglistán elvesztette helyezését, mindent elölről kellett kezdenie. Egy esztendő alatt a legjobb harminc közé küzdötte magát - ennél feljebb már nem sikerült. Aztán harmincévesen visszavonult. Nyugodt szívvel, mondja. A kisebb sikerek már nem tették olyan boldoggá, és nem akart megkeseredett emberré válni.
{p}- Egy teniszrendezvényen ismerkedtem meg Csongival - elgyengül a hangja, miközben a fényképeket bújjuk. - Harminckét éves koromig nem is tudtam, hogy létezik ilyen mély érzés, ekkora szerelem! Egy számomra ismeretlen életfajta, vagyis a normális családi élet kezdődött el akkor, és azóta kiteljesedett két gyermekünkkel. Minden pillanatát élvezem! Ahogy a sportban maximalista voltam, családanyaként és feleségként is magas mércét állítok fel...
Hazakísérem. A húsz hónapos Márk fülig érő szájjal üdvözli édesanyját, és máris átveszi a főszerepet. Pillanatok alatt a garázsból elém vonszolja a pedál nélküli, oldalt lábbal hajtható kismotorok teljes kollekcióját, a kéket, a pirosat, a lilát... és csak az utolsó pillanatban sikerül lebeszélni róla, hogy nővére biciklijével is megpróbálkozzon.
{p}Nagy kihívás a csupa mosoly kisfiúnak a rácsos doboz is, de nem fér hozzá a zöld teniszlabdákhoz. Most még könnyen feladja... Amikor arról faggatom édesanyját, vajon hasonló életpályát kíván-e gyermekeinek, tiltakozni kezd:
- Nem is akarok belegondolni, mi lesz, ha tehetségesnek bizonyulnak a teniszben! A Teniszszövetség elnökségi és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja vagyok, valamint a Federation Kupa csapatkapitánya. Látom, hogy a mai élsport más, mint az én időmben. A versenyzők reklámhordozókká váltak, a  tenisz iránti alázat és odaadás is gyakran hiányzik a mai magyar sportolókból. Egy könyv írására kértek fel, és érnek bennem a gondolatok...
{p}Egyelőre azonban "a húsvéti nyuszi megbízásából" ajándékokat szerez be és rejt el. A gyerekekkel napok óta készülnek az ünnepre, idén például már tojást festenek együtt, és feldíszítik a lakást.
Temesvári Andrea számára ma már ez jelenti a játékot...

Ezek is érdekelhetnek