Drámai olimpiai válogató

Lehet, hogy kajak egyesben Szegeden dőlt el az olimpiai aranyérem sorsa? Amikor Janics Natasa a Maty-éri pályán tizenegy századmásodperccel megelőzte Kovács Katalint a válogatón, valójában már az athéni dobogó legmagasabb fokára lépett fel?

FiatalokPalágyi Béla2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Drámai olimpiai válogató


Van a kajak szakágának egy "nagyasszonya", aki ugyan mindent elkövet, hogy a közfigyelmet elterelje magáról, mégis forr körötte a víz. Fábiánné Rozsnyói Katalin, merthogy róla van szó, az olimpia előtt azt kérte a szakvezetőktől, hogy biztosítsák számára az alkotói nyugalmat, és ő "aranyakkal" fizet. Megkapta a bizalmat, hozzá a szolnoki pálya szolid komfortját, ő pedig kiválasztotta azokat, akikkel dolgozni kívánt. Kovács Kati, Janics Natasa, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Viski Erzsi kajaksportunk színe-java - de nem Paksy Tímea, akiről Kati néni úgy gondolta, nem való a csapatába.
{p}Ha nem, hát nem, Paksy összeült Benedek Dalmával, és Sztaics István edző irányításával nekivágtak egy másik útnak. Az első állomás Szolnok volt, olimpiai válogatón itt legyőzték a tizenegyszeres világbajnok Bóta-Szabó kettőst, ami Európa-bajnoki indulást ért - és azt meg is nyerték.
Szolnokon május 1-jén történt más is: Janics Natasa, aki szerb színekben
Sydneyben volt olimpiai negyedik helyezett, legyőzte Kovács Katalint. Honosítása még nem fejeződött be, így az Eb-n ugyan indulhatott magyar színekben, ám az olimpiai részvétele még kétséges volt. Mindenesetre megnyerte a kontinensbajnokságot, közben a NOB is "magyarrá fogadta", és az a helyzet állt elő, hogy ha Szegeden legyőzi Kovács Katit, ő lesz az olimpiai induló egyesben. Megtette, ő áll tehát rajthoz Athénben.
Közben a páros is tartogatott egy csavart: Paksyék már-már nyeregben - azaz Athénben - érezték magukat, amikor Fábiánné összeültette Kovács Katit és Janics Natasát. Ők aztán megverték - méghozzá alaposan, több mint egy hajóhosszal - Paksyékat, akik hiába előzték meg, ugyancsak fölényesen, a Bóta-Szabó kettőst. Ennek a meccsnek a napokban Szegeden lesz még egy visszavágója, melyen valószínűleg az új "csodakettős" nyer. Akkor aztán arról kell dönteniük a sportág okosainak, miként oldják meg, hogy az olimpiai döntőben az egyes  és a páros közötti hatvanöt percben Janics Natasa tökéletesen regenerálódjon. Reméljük, a magyar himnusztól szárnyakat kap... De jó lenne, ha még néhány sportágban hasonló gondokkal küzdene a szakvezetés!

Ezek is érdekelhetnek