Üzenet az Újvilágból

Idősebb Kéri Antal és családja 1956 emlékezetes, borús őszén elhagyja Magyarországot. Az őshazából kopott kofferokba csomagolt színes-törékeny álmokkal, illúziókkal gazdagon, hónuk alatt a pelenkás korúval meg az ötévessel és egyetlen mozdítható vagyontárgyukkal, egy orosz gyártmányú varrógéppel nekivágnak az Újvilágnak.

Fiatalok2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Üzenet az Újvilágból

 A kommunista uralom ellen felkelő keleti blokkból a kapitalizmus diadalát szimbolizáló nyugati, szabadságot és korlátlan lehetőségeket ígérő kontinensnek. A dunántúli falucskából a tengerentúli világvárosig hosszú és fáradságos út vezet. A Szabadság-szobor kolosszusát pillantják meg először, amikor hajójuk sűrű füstöt pöfékelve horgonyt vet a kikötőben.A New York-i kaotikus csúcsforgalomban még jó ideig az "idős hölgy" az egyedüli, aki kilencvenhárom méteres magasságból némi figyelmet fordít idegenbe szakadt hazánkfiaira. Eleinte a bevándorlók beilleszkedési, nyelvi és megélhetési gondjaival küszködnek. Soványka kenyerüket a fülsértő zajjal zakatoló, de szívós varrógépnek köszönhetik. A környék nagyáruházait konfekciós ruhadarabokkal szolgálják ki. Az álomváros később busásan beváltja minden  reményüket, megcsinálják szerencséjüket. Egyedi szabású öltönyeik - amelyeket a pénzügyi negyedek sikeres üzletembereinek terveznek - elegáns, méregdrága boltok kirakatainak portékái.

{p} Ám a szmogos, égbe szökő felhőkarcolók betonrengetegében az anyagi gyarapodás ellenére sem feledkeznek meg arról, honnan jöttek. Odahaza csak anyanyelvükön beszélnek, vasárnaponként gulyást ebédelnek, Petőfit és Jókait olvasnak gyermekeiknek (később unokáiknak).Ifjabb Anthony Carey és leendő családja 2004 emlékezetes, napfényes tavaszán érkezik meg Magyarországra. Az Újvilágból a megtestesült amerikai álomként, oldalán jövendőbeli hitvesével felkeresi az őshazát. Kéri nagyapa unokája igazi "korunk hőse". A távoli kontinensen az öntudatos yuppie-k népes táborát gyarapítja, hihetetlen élelmességgel alkalmazkodik a fogyasztói társadalomhoz. Egyetemista, gyűrűs vőlegény, famíliája üzleti vállalkozásának továbbvivője. Most a gyökereit keresi. Tökéletesen ejti magyarul a szavakat, noha csak másodszor jár most a Kárpát-medence ölében megbúvó kicsi országban. Legutóbb kiskamaszként, a rendszerváltás idején repülte át az óceánt.  Nagyszüleit kísérte el, akik hosszú évtizedek után először léptek magyar földre. Megrázó élmény volt. Ám azóta az amerikai álom nem feltétlenül csak a tengerentúlon válik valóra. Csodaautók cikáznak a sztrádákon, hollywoodi kasszasikerek töltik meg a multiplexeket, a magyar sajtóorgánumok hemzsegnek az angol kifejezésektől, a fiatalság az amerikaiakra jellemző erőszakossággal akar érvényesülni az életben.Tony, az amerikai állampolgárságú és mentalitású, de lélekben magyar fiatalember a következő üzenetet bízta rám: "Tedd szóvá az újságotokban, hogy a fiatalok ne akarjanak feltétlenül nyugati minták szerint élni, ápolják nemzeti öntudatukat! Írd meg azt is, hogy a magyar nyelv csodálatosan gazdag, országotok pedig hívogatóan szép! Legyetek büszkék arra, hogy magyarok vagytok!"Megírtam.