Nem teketóriáztak a tekézők

Megy ez a cementgyár segítsége nélkül is, elszánták magukat a bélapátfalvi tekézők, és a legutóbbi sikeres idényben visszaküzdötték magukat a Szuperligába. A hevesi település nemrég városi rangot kapott, ám e cím áldásos hatását még nem érzik a sportolók. Városi sportkörnek nevezik július óta a helyi egyesületet, mely világbajnokot is nevelt már.

FiatalokCsászár Jenő2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Nem teketóriáztak a tekézők


A bábucsattogást leszámítva hétköznap délután olyan csendes a bélapátfalvi tekecsarnok, hogy a látogató nem is hinné: egy többszörös világbajnok görgeti benn a golyókat. Kakuk Levente, aki épp a szeptemberi németországi világkupára készül, gyakran edz a hazai pályán. Annak idején, kilencévesen, bátyja és jelenlegi klubtársa, Bóta Ervin nógatására itt sajátította el a sportág alapjait, és 1994-től 2001-ig a helyi színekben versenyzett. Amikor aztán a hevesbeliek kiestek a Szuperligából, erősségeik is elszerződtek, előbb Szolnokra, majd egy másik Tisza-parti városba.
- Igazi, összetartó csapat a bélapátfalvi, mindig az akarat hajtotta őket - mondja az ifjú világbajnok, aki jelenleg a Szeged csapatát erősíti.
- Nem a szerencsének, hanem a fiúk tudásának és kitartásának köszönhető, hogy a tekézők túljutottak a hullámvölgyön, és viszszakerültek a Szuperligába - erősíti meg mindezt a két éve alakult Bélapátfalvi Sport Közhasznú Egyesület elnöke, Barta László is.
A bábudöntögetők és a megyei első osztályban játszó focisták azonban jóval régebbtől öregbítik a Bélkő-hegy településének hírnevét. A cementgyár bőkezűségét évtizedekig élvező Építők SC-t ugyanis még 1930-ban hozták létre. A százéves gyár bezárása óta az önkormányzat támogatásából tartja fenn magát a klub. A futballban sajnos nehezen állják a sarat azokkal az együttesekkel szemben, amelyeket pénzes szponzorok erősítnek. Így hiába a jó adottságú sportlétesítményük, nehezen tudják megtartani a játékosokat. Voltak nehéz éveik a tekézőknek is, előfordult, hogy a versenyzők a saját zsebükből utaztak a hét végi megmérettetésre, a csapat mégsem széledt szét. A bábudöntögetők, akik a kilencvenes évek közepén nagy nekirugaszkodással lettek szuperligások, a 2002-2003-as bajnokságon nagy balszerencsével estek ki a nyolcklubosra szűkített szuperligás mezőnyből. A játékosok nem tudták megemészteni az első rájátszás kudarcát, s később hazai pályán is rendre kikaptak. A tavalyi idényben aztán összeszorították a fogukat, s Molnár Csaba vezetésével újra a tíz legjobb közé kerültek.
Akadnak köztük szorgalmas fiatalok, mint például Molnár László, aki saját nevelésű játékos. Nem hiányzik az idősebb korosztály sem, Tősi Pál például ma is a legjobbak közé tartozik. A csapat zöme már nem a helybeliekből áll, a további tagok: Vincze Zoltán, Balázs Péter, Bíró Zsolt, Mayer Árpád. Az első bajnoki mérkőzést szeptember elején, Szolnokon játsszák.A legnehezebb idők talán már elmúltak, remélik a bélapátfalviak. A Bécem Rt. tulajdonosainak másfél milliárd forintos adományából - melyből a kistérség talpraállítására területfejlesztési kht.-t hoztak létre - a sportnak is jut némi támogatás. Tavaly két és fél millió forintból korszerűsítették a régebbi tekepályákat, nemrégiben pedig az egyesület százezreket költött a felújításra.Az egyesületi elnök most azt fontolgatja, sporttámogatói jegyet bocsátanak ki, hogy a helybelieket is segítségre bírják. Azon is töprengenek, hogyan tehetnék még népszerűbbé a tekét a bükki kistérségben. Terveik szerint szélesebbre tárják a kapukat, és civil bajnokságot hirdetnek. Tavaly már jó néhány tornaórát a csarnokban tartottak, és ez meghozta az eredményt: tucatnyi lelkes gyereket ittmarasztaltak a pálya szélén. Bóta Ervin - aki tizenöt évet húzott le a cementgyári színekben, s idén  nyáron Kunfehértón táboroztatta a legifjabbakat - reménykedik benne, hogy nálunk is sikerül közönségcsalogatóvá tenni a sportágat. Németországban, újságolja, fizetnek azért az emberek, hogy tekét lássanak. Itthon pedig akkor sem jönnének be a nézők, ha fizetnének nekik.

Ezek is érdekelhetnek