Fényes lejtőkön csusszanva

Ami késik, nem múlik, az elmúlt napokban fellélegezhettek a síelők, s végre megfuttathatták léceiket a hazai lejtőkön is. A szezon nyitánya jó két hónapot váratott magára, de január utolsó hétvégéjén végre a Mátrában is kitehették a "megtelt" táblát.

FiatalokCsászár Jenő2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Fényes lejtőkön csusszanva



Kékestetőt a legforgalmasabb napokon ezerötszázan ostromolták. Az 1800 méteres pálya felső, 700 méteres szakaszát a felvonó teljes hosszában öt hóágyúval bombázták, így csaknem félméteres havon siklottak a lécek. Az alsó szakaszokon arasznyi természetes hóréteg várta a sportolni vágyókat, akik este villanyfény mellett élvezhették a végre fehér tájat. A hegyoldalt webkamera is pásztázza, így akik rákattintanak a www.kekesteto.hu oldalra, a karosszékből is követhetik az eseményeket. Február 4-én, pénteken este zenés lézershow várja a síelőket, szombaton pedig a hódeszkások tartanak egész napos bemutatót és versenyt.
- Az utóbbi két csapadékmentes tél megtréfált minket, de nem adjuk fel. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy ilyen pechsorozat egy évtizedben csak egyszer fordul elő - mondta Kobzi Tamás, a kékestetői sípályát üzemeltető Mátra Centrum Kft. vezetője. A létesítményt egy abasári építőipari vállalkozás tulajdonosai álmodták meg, akik 35 évre vették bérbe a déli lejtőt a gyöngyösi önkormányzattól. Az előzetes becslések szerint évente 70 havas napot ígért a zord hegyi klíma, ám tavaly csupán ennek felével kellett beérniük, s az idén talán még kurtább lesz a szezon. A cég eddig 400 millió forintot költött a hazánk legmagasabb pontján fekvő síközpont csinosítására, az idén például új automata beléptetőrendszert alakítottak ki. Az időjárás furcsaságai ellenére több milliárd forintos fejlesztési terveket dédelgetnek. A következő öt évben új felvonókat építenek, s folytatják a "fegyverkezést": tíz ágyúval 16 hektárnyi területet próbálnak majd behavazni.
Óriási tömeg zúdult a mátraszentistváni síparkba is, ahová elsősorban a családosokat várják, többek között szibériai fenyőből ácsolt hegyi kunyhókkal és a Tátra panorámájával. A tulajdonos Kőrösi Imre szerint legalább három-négyezer vendég töltötte itt az első havas hétvégét, s kilencszázan kötöttek talpukra lécet. Mivel 800 gépkocsinak kellett volna helyet találni, rögvest kiderült, hogy bővíteni kell a parkolót. Újabb büfére, melegedőre lesz szükség, s a meglevő két sílift mellé építenek majd egy harmadikat is. A Három falu templomához közeli, kilenchektáros hegyi kaszálón hat, összesen 3420 méter hosszú pálya kínálja magát téli sportokra. Az se unatkozik itt, aki nem tud síelni: február 19-20. közt nemzetközi kutyafogatverseny szórakoztatja a Mátraszentistvánra kirándulókat.
Esténként már most is síelhetnek villanyfény mellett azok, akik felkapaszkodnak hazánk legmagasabban fekvő településére. A jövő szezonra pedig újabb meglepetéssel rukkol elő a tulajdonos: megépíti az ország első hóágyúzott, kivilágított, 700 méter hosszú élményszánkópályáját.

Ezek is érdekelhetnek