Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Ritmus

Leonard Cohen: Dear Heather
(Sony BMG/Columbia)
Már azt hittük, végleg eltűnt. De nem. Leonard Cohen előbújt a barlangjából. Befejezte buddhista életét, hoszszú időt töltött egy kolostorban, ahol főzéssel és írással foglalkozott. Kilenc év némaság után 2001-ben jelentkezett új albummal, tíz új szerzeménnyel. Nem volt nagy durranás, noha előtte egy koncertfelvétellel és egy válogatással már bemelegítette a terepet. A kanadai dalnok azonban másképp láthatta, mivel megint előrukkolt egy friss produkcióval. Dear Heather című korongján tizenkét dal hallható a már megszokott stílusban. Pusztán annyi a különbség, hogy egy-két élénkebb színfoltot is felfedezhetünk a Cohen-féle monotóniában. Ilyen a zárószámként nekünk ajándékozott 1985-ös felvétel, mely egy híres countrynóta koncertváltozata. Van a kínálatban Byron-vers, québec-i népdal, szó esik múltbeli dolgokról, szeptember 11-ről, a művész síron túli hangon szaval, aztán énekel nagyzenekari kísérettel és még producereit is maga mellé veszi, hogy megismerjük Anjani Thomas csodás hangját. Leonard Cohen azt állítja, most szerepel utoljára dalszerzőként és lemezkészítőként. Na erre ráfigyelünk.

Destiny`s Child: Destiny Fulfilled
(Sony BMG/Columbia)
Hát igen, akik gyerekkoruk óta együtt énekelnek, azokra előbb-utóbb felfigyel a szakma. A texasi Houstonból származó fekete lányok nemcsak tündöklően szépek, hanem tehetségesek is. A Destiny`s Child nevű formáció eredetileg négy tagot számlált, most hárman vannak, miután többször lecserélték a társaságot. A középpontban mindig Beyoncé állt, aki időközben szólistaként is megmutatta, mire képes: tavaly ilyenkor egy csomó Grammy-díjat bezsebelt önálló albumával, koncertjeit azóta is zsúfolásig megtelt házak előtt adja. Amikor egyéni elképzeléseinek megvalósítása miatt búcsút intett zenekari társainak, mindenki megesküdött arra, hogy vége a csoportos sikerszériának. Ám Beyoncé nem hagyta cserben barátnőit, visszatért hozzájuk és alkottak egy újabb albumot az R&B jegyében. Kelly, Michelle és Beyoncé nagyon érti a dolgát, de azért a Soldier című számban elkél nekik a segítség a mostanság felkapott hip-hop sztár, T. I. & Lil Wayne személyében. A sikerhez hozzájárulnak a lányokról készült szexis fotók, melyek a borító belső lapjain láthatók. A folytatásról viszont nem szól a fáma.

Juventus Hits - Party Mix
(Sony Music Media)
A recept pofonegyszerű: gyűjtsd össze az utóbbi néhány hónap legnagyobb slágereit, sorakoztasd fel őket egymás mögé, közéjük pedig mixelj egy kis átkötő dallamocskát. Tuti a siker! Így készül a Juventus Hits immár évek óta. A kereskedelmi rádió lemezsorozatának soron következő darabját Suri Imre felügyelte, segítőtársa pedig Effendi volt. Nézzük, miből is gazdálkodtak. Kezdésnek egy román idióta zenekar Dragostea Din Tei kezdetű bugyutaságát választották, majd mindenféle egyszámos, na jó, kétszámos előadócska és zenekarocska váltogatja egymást a Royal Gigilostól kezdve az Alcazaron át a Maroon5-ig. Középtájon felcsendül a francia musicalsiker, a Romeo és Julia betétdala, és minő csoda, magyarok is belekeverednek az áradatba a TNT, Szekeres Adrienn és a Unique képviseletében. Ezen összeállításban jelent meg először lemezen a "megasztáros" Kandech Evelyne eddigi egyetlen száma, a Bolond lennék, melyet L.L. Junior rapbetétjével próbál felturbózni. És ennyi, nem több. A parti véget ér, de nyilván már mixelik a következőt, hisz 2005-ből is eltelt már két hónap.

Ezek is érdekelhetnek