Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Ritmus

Rob Thomas: ...Something To Be
(Warner Music/Melisma/Atlantic)
Tisztázzuk gyorsan: Rob Thomas neve sokak számára Santana Smooth című sikerszáma révén ismerős, mivel ez a tehetséges fiatalember írta, sőt ő is énekelte lemezre a latin gitármágusnak a lüktető nótát, amely több Grammy-díjat nyert. Carlos Santana így nyilatkozott róla: "A hangja és a szíve egy és ugyanaz. A szívét érzem a hangján keresztül." És ebben van is valami. Rob Thomasról tudni kell még, hogy közel egy évtizede van a modern zene színpadán. A Matchbox Twenty nevű rockbanda frontembereként és komponistájaként sikert sikerre halmoz, de Santanához hasonlóan más neves zenészek is gyakran felkérik, hogy ajándékozza meg őket egy-egy dallal, vagy működjön közre lemezükön. Ha minden kiadványt beszámítunk, több mint 75 millió eladott lemezzel büszkélkedhet, 13 British Music Awardot nyert, köztük az év dalszerzőjének, az év dalának járó elismeréseket zsebelte be. És most új vizekre evezett: szólóalbumot adott ki. Biztató volt az indulás, megjelenése napján a Billboard első helyén kezdett, a Lonely No More pedig azóta is hódít.

Voices of Love
(Warner Music/WSM/EMI)
A szerelem hangjai. A szeretet hangjai - ahogy tetszik. Egy olyan válogatásalbum került forgalomba, melyen főként szupersztárok énekelnek érzelmes dalokat. A lemezkiadó balzsamos nyári estékre, kellemes hangulatú randevúkra ajánlja a gyűjteményt, már amennyiben ilyen esetekben menő slágereket szoktak hallgatni a szerelmesek. Ha az elvarázsolt párocskák egyéb "tennivalóikkal" ellentétben mégis inkább a zene mellett voksolnak, akkor beleszerelmesedhetnek éppen a romantikus számokba is, melyeket többek közt John Lennon, Norah Jones, Madonna, George Michael, Peter Gabriel, Paul McCartney, Sinéad O'Connor, Ray Charles, Tina Turner, Phil Collins és a The Corrs ad elő. Rajtuk kívül szerepel a közreműködők sorában néhány ma még kevésbé ismert, de egyre népszerűbb művész is, mint például Michael Bublé, Joss Stone, James Taylor, Damien Rice, Laura Pausini, Josh Groban, Tiziano Ferro és K. D. Lang. Itt az a lényeg, hogy valamennyien a szerelem hangján daloljanak, s ezt a kívánalmat teljesítik is.

Unique: Mozaik - nagykoncert
(Warner Music/Magneoton/mTon)
Az Unique már indulásakor jó kritikát kapott: végre egy eredeti hang az ellaposodott magyar könnyűzenében. Voltak az év felfedezettjei 2001-ben, kaptak szakmai díjakat, 2004-ben pedig az év videoklipjét is ők jegyezték. Újszerű hangzásukat itt-ott merész szövegekkel társítják, lett is egy-két nagy slágerük. Ezek azonban könnyű kis pörgős dalok, de hát szélesebb közönségnek csak így tudnak megfelelni. Íme néhány közülük: Mi van a nevedben, Csillagtenger, Angyal, Mozaik. Az énekes Völgyesi Gabi, illetve a szintetizátoros fiúk, Ferbár Zsolt és Kovacsics Ádám triója 1997 óta csupán két lemezt adott ki, a mostani egyfajta összegzésnek is tekinthető, igaz, koncertverzióban. Tavalyi budapesti szuperbulijuk hetvenpercnyi emlékezetes pillanatát idézi vissza tizenhat dalban a hangfelvétel, hallható a csapat összes slágere, és bónuszként az Itt vagy című újdonság rádiós változata. Völgyesi Gabi néhol bátortalanul bánik a hangjával, ettől kicsit mások lesznek az ismerős nóták.

Ezek is érdekelhetnek