Lékó és Polgár világbajnokjelölt

A sakktársadalom nyolc kiemelkedő egyénisége ül asztalhoz a San Luis-i világbajnokság nyitó fordulóján. Magyar érdekeltségről legjobbjaink gondoskodnak, hiszen a győztesnek járó "koronáért" Lékó Péter és Polgár Judit is harcba száll. Hadititkokat nem árultak el, de az esemény honlapján írásban válaszoltak a feltett kérdésekre.

Fiatalok2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Lékó és Polgár világbajnokjelölt

Elsőként Lékó Péter nyilatkozataiból szemezgettem, kiegészítve azt későbbi személyes hozzáfűzéseivel:
- Milyen céllal utazol a világbajnokságra?
- Keveset gondolok a végeredményre. Minden egyes harcot külön-külön fogok megvívni, és mindig az aktuális problémára koncentrálok. Bármi megtörténhet, ha ki tudom hozni magamból a legtöbbet.
- Kit tartasz a legesélyesebbnek?
- Az értékszám szerinti favoritokat, Topalovot és Anandot, de az igazat megvallva akárki az élre ugorhat. Egyetlen versenyről van szó, így minden résztvevő eséllyel száll harcba az első helyért, a hajrában pedig mindent eldönthet egy kis szerencse. Szoros küzdelemre számítok, szerintem az utolsó fordulóig kérdéses lesz a világbajnok kiléte.
- Hogyan készülsz erre a különleges eseményre?
- Ezt nem lehet összehasonlítani a tavalyi Kramnik elleni vb-döntővel. A mostani verseny sokkal általánosabb felkészülést igényel, mivel hét ellenfél vár rám. A San Luis-i torna rugalmas hozzáállást és frissességet követel meg a játékosoktól.
- Izgalmas versenyre számíthatunk?
- A kívülállók élvezni fogják a küzdelmeket, nekünk biztosan lesznek nehéz pillanataink. Mindenki keményen készül, így a feszültség ellenére is magas színvonalú játszmákra számítok.
Polgár Judit is megosztotta gondolatait a sakk szerelmeseivel:
- Milyen elvárásokat támasztasz magaddal szemben a közelgő vb-t illetően?
- Egyelőre a hatékony felkészülés a legfontosabb. Minden ellenfelemre sok időt szánok fehérrel és feketével egyaránt. A fizikai edzésre különös hangsúlyt fektetek, mert a verseny kétségkívül hosszú és kimerítő lesz. Szeretném a maximumot nyújtani a helyszínen.
- Mennyiben különbözik ez a megmérettetés a korábbiaktól?
- Tíz éve játszom a sakkvilág legerősebb tornáin, így az ellenfeleket már jól ismerem. A különbséget inkább abban látom, hogy a tétnek köszönhetően a megszokottnál jóval nagyobb lesz a feszültség.
- Létezik olyan versenytaktika, amely növeli az esélyt a végső győzelemre?
- Tartalékolni kell energiát a döntő pillanatokra. Fontos a küzdőszellem, a stabilitás, és fejben végig ott kell lenni, mert nagy nyomás nehezedik majd ránk.
- Miért érdemes a szurkolóknak nyomon követniük az eseményt?
- Ez a világbajnokság mérföldkő a sakk történetében. Most, hogy Kaszparov visszavonult és Kramnik sem játszik olyan megbízható sakkot az utóbbi időben, a világbajnoki címért vívott küzdelem igazán érdekfeszítő lesz.
- Elkápráztatjátok a sakkrajongókat újításokkal?
- Biztos, hogy mindenki meglepetésekkel a tarsolyában utazik a világbajnokságra. A győzelem lebeg mindnyájunk szeme előtt.
{p}
Képzeljenek el olvasóink egy hegyvonulatokkal körülölelt völgyet, melyet csörgedező patakokkal és hangulatos vízesésekkel áldott meg a természet. A mesés táj közepén található a Patrero de los Fuentes vízgyűjtő területe, amely egyszerre tárja elénk a dús fűvel borított domboldalak különböző zöld árnyalatait és a hatalmas tó lenyűgöző szépségét. Az üdülőhely sportolási lehetőségek tárházát kínálja a látogatók számára, de szeptember 27-étől véget ér a lovaglás, hegymászás és a vízi sportok dominanciája. A királyi játék három hétre előtérbe kerül, és izgalommal telíti a helybéliek és a sakkrajongók életét.
Argentínában, San Luis környékén áll az a tóparti szálloda, amely ilyen nyugalmas miliőben ad otthont a 64 mezős világegyetem legfontosabb versenyének, a világbajnokságnak. Két éljátékosunknak is szurkolhatunk a "koronáért" folyó kíméletlen harcok során. Lékó Péter (3.) és Polgár Judit (7.) is ott lesz a nyolc aspiráns között, akiket többnyire a ranglistán elfoglalt helyük alapján választottak ki. Kaszparov idén tavasszal visszavonult a versenysakktól, így Kramnik - a klasszikus világbajnok - az egyetlen, aki hiányzik a mezőnyből. Az üzbég Khasimdzhanov 2700 alatti értékszámmal rendelkezik, de van még egy fontos szempont, ami alapján kilóg mezőnyből. Jelenleg ő a hivatalos címvédő, mivel a tavalyi líbiai kieséses vb-n mind a hét körben sikeresen vette az akadályt. A mieinknek a hat külföldi riválison kívül egymással is meg kell mérkőzniük. Argentínában sajnos nem várhatunk el tőlük olyan csapatmunkát, amit a 2002-es bledi olimpián ezüstéremmel jutalmaztak.
A résztvevők 14 fordulón keresztül rabolhatják egymástól a pontokat körmérkőzéses lebonyolítási rendszerben. Az esemény rangjának megfelelően két lehetőséget is kapnak a felek, így váltott színekkel is tesztelhetik egymás felkészültségét.
A tornán nem csupán az egyenlő esélyek, hanem az anyagi feltételek is adottak. San Luis tartomány kormányzója kötelezettséget vállalt az egymillió dolláros díjalap megteremtésére, melyen a játékosok elért helyezéseik alapján osztozkodnak. A győztest az összeg harminc százaléka illeti meg. Rodríguez Saá a következőket mondta az esemény előzetes sajtótájékoztatóján: "Tartományunk alaposan előkészített és átlátható költségvetéssel rendelkezik. Befektetésnek tekintjük a világbajnokság megszervezését turisztikai, sport- és kulturális szempontból egyaránt, mivel mindhárom terület kapcsolódik a sakkhoz. Ennek köszönhető, hogy töretlen lelkesedéssel és fáradtságot nem kímélve dolgozunk az esemény sikeres lebonyolításán".
Várhatóan a tájékoztatás terén sem kerül porszem a gépezetbe, a kiépített informatikai hálózatnak köszönhetően élőben követhetünk minden mozzanatot (www.wccsanluis.net). A rendkívüli esemény nem csupán a szervezőnek, hazánknak is óriási reklám. A világbajnokjelöltek számában máris élen járunk, holtversenyben az örök rivális oroszokkal. Sokat köszönhetünk a két világsztárnak, szurkoljunk nekik!

A vb résztvevői és Élő-pontszámaik
Anand (indiai): 2788
Topalov (bolgár): 2788
Lékó: 2763
Svidler (orosz): 2738
Polgár: 2735
Adams (angol): 2719
Morozevics (orosz): 2707
Khasimdzhanov (üzbég): 2670

Ács Péter
nemzetközi nagymester

Ezek is érdekelhetnek