Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Ritmus

The Corrs: Home
(Warner Music/Atlantic)
Visszatértek a Corr fivérek. Kettős értelemben is, hiszen új stúdióalbummal jelentkeztek, és ismét ír népzenei motívumokra hagyatkoznak. Az utóbbi években sok mindent kipróbáltak. Lemezeik sorából kiemelkedik az unplugged koncert és az összegzésnek szánt válogatás. Írtak jó néhány slágert, és hébe-hóba instrumentális szerzeményekkel is próbálkoztak. Sikerült csak rájuk jellemző stílust kialakítaniuk, és ez nagy erény az uniformizálódott popzenében. Családi szövetségben alkotnak: Caroline dobol, Sharon hegedül, Andrea énekel, Jim pedig gitározik. Az egyik legkelendőbb ír exportcikk mára kétségtelenül a The Corrs lett, amit annak köszönhet a csapat, hogy mások számára is élvezetesen ötvözi a folkot a poppal. Legújabb albumán a korábbinál több az eredeti népzene, persze saját képére és ízlésére formálva.

Ray Charles: Genius & Friends
(Atlantic/Rhino)
Milyen igazságtalan tud lenni a sors! A rhytm & blues egyik legjelesebb képviselője, a világhírű vak énekes-zongorista, Ray Charles hosszú-hosszú ideig nem készített lemezt - aztán az új évezred környékén mozgolódni kezdett. A legnagyobb sztárokkal rögzített duettlemeze óriási siker lett: nyolc Grammy-díjat kapott érte, csakhogy ő akkor már nem volt az élők sorában - hetvennégy évesen halt meg 2004 nyarán, így, sajnos, a róla szóló mozifilmet sem érte meg. A zseniális művész élete során sokat vendégeskedett másoknál, joggal gondolta hát, hogy viszonzást kér. Parádés lett a névsor: Elton John, Norah Jones, Van Morrison, B. B. King stb. Mindenki fel sem fért egy lemezre, a folytatás önként adódott. Ez most be is következett, ezúttal a sokak által Géniusznak becézett atyamester fiatal tehetségekkel rögzített felvételeiből gyűjtöttek össze tizennégyet. Nagyszerű duettek hallhatók például olyan előadókkal, mint Chris Isaak, Mary J. Blige, George Michael, Laura Pausini, Alicia Keys, Willie Nelson.

Pat Metheny/Ornette Coleman: Song X - Twentieth Anniversary
(Nonesuch)
Az ötvenéves Pat Metheny dzsesszgitáros első lemeze pontosan három évtizede látott napvilágot, s túl van már a harmincadik albumon is. A kísérletező kedvű zenész jelentősebb korszakai különböző lemezkiadókhoz kötődnek, most a Warnerhez köti szerződés. Utóbbi produkciói egészen komolyak, már az sem fontos neki, hogy legyen köztük slágergyanús nóta. Lemezei használati utasításaként azt ajánlja, ne kezdjen hozzá senki, ha nem tudja egyvégtében végighallgatni. Való igaz: Pat Metheny muzsikája nem háttérzene. Izgalmas kísérlet az elektronikus zenével, az etno és a kortárs vonulat társítása. A gitármágus most meglepetéssel rukkolt elő: az eredetileg 1985-ben rögzített Song X című korongjának újrakevert változatát dobta piacra. A nem mindennapi élményt nyújtó, modern dzsesszbe hajló szerzeményeket legendás zenészekkel vették fel: Ornette Coleman szaxofonon, Charlie Haden basszusgitáron, Jack Dejohnette és Denardo Coleman pedig dobokon művel csodát. A régi szerzemények mellett hat teljesen friss opus is felkerült a lemezre.

Ezek is érdekelhetnek