Berkes Ferenc ezüstérmes

Sikeres magyar szerepléssel ért véget a junior világbajnokság Isztambulban. A húsz esztendős katymári nagymester, Berkes Ferenc a második versenyszakaszban egyszerűen lehengerelte riválisait, így a kezdeti akadozások ellenére mindenkit megelőzött, akit csak lehetett.

Fiatalok2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Berkes Ferenc ezüstérmes

Az első kiemelt Mamedjarov játéka "sajnos" nem sok kívánnivalót hagyott maga után, ugyanis a fantasztikus kezdet (8,5/9) után már négy pihentető döntetlen is elegendőnek bizonyult számára a rajt-cél győzelemhez. A hölgyek mezőnyében Dudás Eszter becsülettel helyt állt, a 14 esztendős magyar lány 5,5 ponttal zárta a világbajnokságot.
Fecót kérdeztem törökországi élményeiről.
- Méltó módon vettél búcsút a korosztályos versenyektől és értékes darabbal gazdagítottad hazánk éremgyűjteményét. Kívülről úgy tűnt, mintha két különböző versenyt játszottál volna. Mi a magyarázat erre a drámai fordulatra a vb közepén?
 - Az elején sem ment rosszul a játék, a gyengébbek ellen elhullajtott fél pontok inkább a szerencse számlájára írhatók. A hatodik fordulóbeli vereség azonban feltette az i-re a pontot. Jókor jött a szabadnap, így volt időm lehiggadni. Edzőm, Csom István nagymester segített túljutni a holtponton, és a verseny második felét már teljesen más módon küzdöttem végig. Egyszerűen tudomásul vettem azt, amibe korábban soha nem törődtem volna bele. Elfogadtam, hogy Mamedjarovot nem lehet megállítani. Attól kezdve kevesebbet készültünk, többet pihentem és objektívebb sakkot játszottam.
- A tizedik fordulóban összehozott benneteket a sors, de a kardok végül a hüvelyben maradtak. A versenyhelyzet ismeretében engem kicsit meglepett a kilenclépéses döntetlen.
- Akkor úgy döntöttem: jobb, ha most remizek.  A második hely tűnt elérhető célnak, nekem ezen a versenyen nem Mamedjarovot kellett megvernem.
- Az utolsó fordulóban győznöd kellett a szintén 8,5 pontos finn nagymester ellen. Hogyan készültél a döntő mérkőzésre?
- Pszichológiai szempontból nekem kedvezett, hogy ellenfelem a lejátszott 12 meccsből még egyet sem veszített, így nagyobb volt az esély, hogy elhagyja a veszélyérzete. Kellemetlen meglepetésként érte, hogy nekem jutott a kezdés joga. Ami pedig a felkészülést illeti, ismét a pihenést választottam, és elővettem egy általam ritkábban játszott változatot. Ellenfelem az egész éjszakát készüléssel töltötte, ami utólag merő időpocsékolásnak bizonyult. A partiban bemutattam a szokásos stílusomat, vagyis addig nyúztam a kicsit jobb állásomat, amíg a riválisom össze nem roppant.
- Mennyiben járult hozzá Csom nagymester a sikeredhez? Sok fiatalt láttam már összeomlani ifjúsági versenyen csupán azért, mert a mester túlzott lelkesedéssel próbálta meg teljesítményre ösztönözni tanítványát.
- Pista bácsi a szakmai dolgokon túlmenően sokat segített azzal, hogy a kritikus pillanatokban levette a döntés terhét a vállamról, és nem engedett a saját fejem után menni. Hálás vagyok paksi csapatvezetőmnek, Gosztola Istvánnak is. Kiállt mellettem a göteborgi Európa-bajnokságon elszenvedett kudarc után, és fontos szerepe volt abban, hogy az Atomerőmű SE támogatta edzőm isztambuli kiutazását.

Ács Péter
nemzetközi nagymester
{p}
FeladványE hadállás a Smeets-Berkes (Isztambul, 2005) játszmában jött létre. Sötét indul és nyer.

Megoldás
A 46. számú sakkfeladvány megoldása:
1.Vf8 Bxf8 (1...Kxf8 2.Bh8 és matt) 2.He7 és matt.

Nyertes
Egy sakkszakkönyvet nyert: Fehér József, Gyönk.

Ezek is érdekelhetnek