Karácsonyi sakk-koktél

A decemberi ünnepi hangulat még a sakkszerető olvasókat is átrepíti egy olyan világba, ahol a győztesek helyett - a karácsonyt megelőző vasárnapok kapják az "érmeket".

Fiatalok2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Karácsonyi sakk-koktél

A bazársorokat járva néha csábosan "ránk mosolyog" egy fafaragott sakktábla, de az ajándékozásra kiszemelt személy valószínűleg nem "feketén-fehéren" képzeli el a szentestét, így fájó szívvel továbbállunk. Néhány óra bolyongás után sokan már bármilyen kombináció megfejtését bevállalnák egy nyerő ötletért cserébe, ami közelebb visz az igazi meglepetés kiválasztásához.
Amikor a tanácstalanság a tetőfokára hág, érdemes egy kis pihenőt tartani, és felidézni az év legemlékezetesebb pillanatait. A sakkrajongóknak annyival kellemesebb a helyzetük, hogy a "64 mezős világegyetem" idei magyar sikereit is beszámítva hosszúra nyúlik majd a kávészünet. Tekintsük át nagy vonalakban mindazt, amire büszkék lehetünk!
A januári telet Lékó Peti aranyozta be nekünk Wijk aan Zee-i győzelmével. A hollandiai "Grand Slam"-en egyedül Kaszparovot nem sikerült megelőznie a világ élmezőnyéből (ő ugyanis nem vett részt a viadalon). Gyimesi Zoli jó időzítésének köszönhetően márciusban begyűjtöttük az Európai Unió bajnoka címet is. A rivális nagymesterek (hát még az ellenfél) balszerencséjére az utolsó forduló éppen Gyime születésnapjára esett. Zoli ilyen különleges alkalmakkor egyszerűen nem tud hibázni. Májusban Polgár Judit szófiai bronzérmére lehettünk büszkék. A szupertornán még kézmozdulatokkal sem lehetett döntetlent ajánlani, és a harci kényszer éljátékosunknak kedvezett. Júniusban Peti szívrohamot hozott szurkolóira, majd semmi perc alatt újraélesztette a rajongóit. A miskolci Lékó-Adams rapid páros mérkőzés három vereséggel indult, három győzelemmel folytatódott és két döntetlennel ért véget. Hazánk idei legerősebb tornáján Almási Zoli vitte el a pálmát. A paksi Marx György Emlékversenyen 1,5-0,5-re legyőzte, és ezzel maga mögé utasította az örökifjú Viktor Korcsnojt. A varsói egyéni Európa-bajnokságon Balogh Csaba (21.) és Cao Sang (27.) kvalifikálták magukat a kieséses rendszerű világkupára. Az oroszországi viadalok során az első akadályt sikeresen vették, a 64 között azonban mindketten búcsút vettek a szibériai tél örömeitől. Almási Zoli augusztusban világbajnoki döntőt játszott Fischer-random sakkban. A rendhagyó műfaj lényege, hogy az alapsor figuráinak elhelyezkedését kisorsolják, így reménytelenné teszik a megnyitás-elméleti felkészülést. A finálét sajnos Svidler nyerte 5-3 arányban. A San Luis-i körmérkőzéses Vb-n Lékó az ötödik, Judit a nyolcadik helyen végzett. Az argentínai kirándulás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így jövőre két ellenféllel szemben kell diadalmaskodniuk ahhoz, hogy 2007-ben ismét ott legyenek a döntőben. A novembert Berkes Ferenc junior világbajnoki ezüstérme vési be emlékezetünkbe. A katymári nagymester 13 játszmából 9,5 ponttal kurtította meg ellenfeleit, ezzel második helyen zárta a húszévesek isztambuli viadalát.
Idehaza újabb lendületet vett a sakk belföldi népszerűsítése. A szellemi sport bekerült a Sport XXI. programba, ami kézzelfogható segítség a fiatalok oktatásához (erről egy későbbi cikkben még lesz szó). Az is büszkeséggel tölthet el minden sakkozót, hogy Polgár Judit "Magyarország arca"-ként már nem csupán sakktudásával népszerűsíti hazánkat külföldön.
Kellemes ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak!

Ács Péter
nemzetközi nagymester
{p}
Karácsonyi feladvány
Világos indul és öt lépésben mattot ad.Világos minden megtett húzás után megmondhatja sötétnek, hogy milyen figurával lépjen (pl. huszár), de azt nem, hogy melyikkel és hová.

Ezek is érdekelhetnek