Ritmus

Egész évben arra vártunk, hogy találkozhassunk velük! És megérkeztek a legnagyobbak...

FiatalokBorzák Tibor2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Ritmus

Enya: Amarantine
(Warner Music)
Bájos teremtmény - és gazdag. Enya Írország egyik legtehetősebb asszonysága. Több mint hatvanötmillió hanghordozót adott már el a világban. Éterien tiszta zenéje és simogatóan selymes hangja sokakat lenyűgöz, kezdettől fogva figyelemreméltót alkot. Kelta dallamokból is építkezik, de elsősorban saját érzéseiből gyúrja dalait. Nem hajlik a könynyebb szórakoztatás irányába, talán csak a Gyűrűk ura 2001-es epizódja volt kitérő, ám a sikerfilm betétdalával sem hazudtolta meg magát. Legújabb albumára sokat kellett várni, érdemes volt türelmesnek lenni. A tizenkét számot tartalmazó anyag az eddigieknél is egységesebb és tudatosabb. Amint a címadó mitikus virág, az amaránt sem hervad el soha, Enya dalai is örökérvényűek.

Robbie Williams: Intensive Care
(EMI/Chrysalis)
Már árulják a jegyeket az angol popsztár, Robbie Williams 2006-os budapesti koncertjére, a siker garantált. Tavaly már megőrjítette a csitri lányokat, nyilván nem lesz ez másként most sem. A Take That fiúbanda hajdani tagja az ezredforduló óta szólóban nyomul, óriási karriert tudott csinálni, és képes volt feledtetni a gyöngécske zenekarban eltöltött éveit. Valljuk csak be: egyedül ezerszer ütősebb lemezeket produkál. Nélküle áll össze újra a csapat, neki nincs szüksége ilyesfajta népszerűségre. Robbie két évig dolgozott új korongján, melyet Los Angelesben rögzített. Nem utánozza önmagát, nincsenek unalmas üresjáratok a lemezen. A dallamos pop, a hangsúlyosabb rock mellett újdonságként előkerül a reggae is, ami meglepően jól áll neki.

Madonna: Confessions On A Dance Floor
(Warner Bros.)
"Azt akarom, hogy az emberek felpattanjanak a fotelból!" - nyilatkozta Madonna legújabb lemeze kapcsán. És erre tényleg van esély, hiszen non-stop zene szól, a tizenkét pörgős nóta egyetlen mixbe olvad össze. A popdíva ezúttal is profi anyagot tett le az asztalra - dance floor stílusban. Madonna sokféle arcát megmutatta már, most gondolt egy merészet, és diszkósította produkcióját. Visszaugrott a nyolcvanas évekig, még az ABBA együttes egyik megaslágerét is beépítette indító nótájába. Az új lemez nemcsak merész, hanem friss is, de mintha kevesebb lehetőséget kínálna a változatosságra. Zeneileg és tartalmilag legizgalmasabb az Isaak című felvétel, melyben a kabbala vallást élteti az énekesnő - tiltakoztak is már ellene az izraeli rabbik.

Santana: All That I Am
(Sony-BMG/Arista)
A világhírű mexikói gitárvirtuóz, Carlos Santana már régen beírta nevét a könnyűzene aranykönyvébe. Ám hiába vívta ki magának az "élő legenda" titulust, az ő életében is bekövetkezett egy-két hullámvölgy, amikor nem figyeltek rá. Aztán a mélyből felbukkant a Supernatural című albumával, kilenc Grammy-díjat kapott érte, és a folytatás sem volt akármilyen. Most itt az új sikerkorszak harmadik ékköve (Santanának amúgy ez a harmincnyolcadik lemeze!), rajta ismét egy csomó nívós nóta és rengeteg közreműködő: Michelle Branch, Mary J. Blinge, Joss Stone, Sean Paul vagy Kirk Hammett a Metallicából, Big Boi az Outcastből és Steven Tyler az Aerosmith-ből. Nem mellesleg Carlos Santana gitározik. Fantasztikusan, ahogyan a világ legjobbjaként várjuk tőle.