Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Ritmus

The Best of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations
(Universal Music/Mercury)
Volt egyszer egy Dire Straits, és van egyszer egy Mark Knopfler. A zenekar 1977-től 1995-ig gyártotta slágereit, olyanokat, mint a Sultans Of Swing, a Romeo & Juliet, a So Far Away, a Money For Nothing. Aztán vége szakadt a laza éneklésnek, elhalkult a kristályos gitárhang. A csapat vezéregyénisége, Mark Knopfler viszont szólóban folytatta. Filmzenéket írt, producerkedett, majd albumokat adott ki. Nem túl gyakran, mindig kivárta a megfelelő pillanatot, remekmű lett a Calling Elvis, a Golden Heart, a Sailing To Philadelphia, a Boom, Like That. Az együttes és a szólista pályafutásának keresztmetszetét kapjuk a nemrég megjelent dupla lemezen. És ráadásképpen előzetesként hallható az idén esedékes albumról Mark Knopfler és Emmylou Harris remek duettje.

Sarah Brightman: Love Changes Everything 2.
(Universal Music)
Nem látszik rajta a kora, de hiszen nőknél ezt amúgy sem illik firtatni. Maradjunk annyiban: Sarah Brightman még mindig lenyűgöző, hangja nemkülönben. A nyolcvanas évek elején hívta fel magára a figyelmet a Macskákban, a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber mindjárt el is vette feleségül. Alkotással teli éveket éltek együtt, az asszony minden jelentősebb musicalbe bekerült, Az Operaház fantomját a Brodway-n is elénekelhette. Sikereik csúcsán aztán elváltak. Mondták a rosszakarók, ezzel vége is az énekes-színésznő karrierjének. De Sarah rácáfolt a pletykákra. Popalbumai szólóban is jellegzetesek, sőt Bocellivel előadott duettjét, a Time To Say Goodbye-t mára örökzöldként jegyezzük. Mestere és egykori párja még mindig kísérti, immáron a második olyan dalokból készült összeállítással jelentkezik, melyek exférje nevéhez fűződnek.

A-ha: Analogue
(Universal Music/Polydor)
A norvég A-ha nevű hármas 1983-ban alakult, első világslágere a Take On Me volt. Sajátos zenei stílust alakítottak ki maguknak, frontemberük, Morten Harket pedig édes-bús énekhanggal garantálta a sikert. Csakhogy minden jónak vége szakad egyszer, az A-ha is egyre többször "nyúlt mellé", mígnem elpártolt tőle a közönség. Makacs norvégok lévén a banda tagjai az ezredfordulón újra próbálkoztak, és csodás módon kiérleltebb zenei világukra ismét vevők lettek a hűtlen rajongók. Visszatérő albumuk, a Minor Earth, Major Sky igazi mestermunka. Lényegében ezt a vonalat folytatják most is, új korszakuk harmadik albumán. Hol van már a tinikedvenc A-ha! A felnőtt popzene képviselői lettek, amit csinálnak, arra oda kell figyelni.

Ezek is érdekelhetnek