Szumókirály ezüstkoronával

A szolnoki Líbor Dezső az amatőr szumó-világbajnokság király kategóriájában, Oszakában a második helyezett lett. Megverte az előző világbajnokot, az Európa-bajnokot, aztán a döntőben egy japán amatőr megállította.

FiatalokPalágyi Béla2006. 01. 13. péntek2006. 01. 13.
Szumókirály ezüstkoronával

Pedig jó harminc kilóval könnyebb volt Dezsőnél, talán ha 170-180 kilót nyomott a mérlegelésnél. A szolnoki versenyző 213 kilójával szemben azonban ott volt a hazai pálya előnye. A győztes profinak áll, ám még jó néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy az amatőr "királlyal" találkozzunk Asashoryuék társaságában, hiszen a hivatásos kategória egy másik világ. De már az is más, ha valaki Oszakában vagy Tokióban szumózik.
A mi fiúnk nem vette észre, hogy különösebben szétszedték volna a sportág rajongói Oszakában, a fővárosban azonban a hírek szerint más a helyzet: ott egy jokozuna (nagy bajnok) toronymagasan vezeti a népszerűségi listát.
Hányadán is állunk nálunk ezzel a sportággal? A szövetség fizeti a világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon való részvételt. Ha Líbor Dezső versenyre vagy edzőtáborba szeretne utazni, odaáll a szülei elé, és tőlük kér támogatást. Márpedig ez egy harmincéves, nős ember esetében meglehetősen kínos...
Persze volt ez másként is: a világbajnoki ezüstérmes korábban birkózott, juniorként kilencedik volt a világbajnokságon Teheránban, felnőttként pedig a második embernek számított súlycsoportjában Gombos Zsolt mögött. Aztán levitték a felső súlyhatárt százhúsz kilóra, ahová ő már nem tudott lefogyni.
Azért szép pillanatok így is adódnak a szakmában. Az egyik edzésre például lement egy filmrendező Hollywoodból, kiválasztott néhány sportolót, aztán meghívta őket a régi Ganz MÁVAG csarnokába felvételre. Dezsőnek egy könnyűsúlyú kaszkadőrt kellett felöklelnie. Ezt olyan beleéléssel hajtotta végre, akár egy gyorsvonat, az operatőr nem is bírta követni, így meg kellett ismételni a felvételt. Aztán forgattak Sárvár mellett (az Eragon című filmet egyszer majd láthatjuk a mozikban).
A súlyos egyéniségek mindenütt közönségsikert hoznak. Oszakában megjelent egy amerikai menedzser, aki meghívta az Egyesült Államokba a világbajnokság huszonnégy legjobb versenyzőjét, és New Yorkban show-műsorokat rendezett velük. A Madison Square Gardenben lézerfények villogtak, a légtérben akrobaták röpködtek a trapézokon, a közönség tombolt, Dezső pedig közben kikapott egy 85 kilós bolgártól. Aki nem bámészkodott, hanem fogást keresett - és talált... Örökké emlékezetes lesz az a kirándulás is.
Hogy mik a sportoló további tervei? Úgy gondolja, még tíz évig elbirkózgat az amatőr világban, aztán leteszi a hasáról azt a "cementeszsákot", amit izomból építget heti öt edzéssel és a hétvégi mezőgazdálkodással a szülei birtokán. "Nyugdíjas" szumózóként lefogy úgy másfél mázsára, és könnyedén röpköd majd a nagyvilágban. Jelenleg egy nagyáruház biztonsági embere. Eddig még senkivel nem volt összetűzése, elég, ha összevonja a szemöldökét. Reméli, ehhez a százötven kilogrammja is elég lesz.

Ezek is érdekelhetnek