Torinóba készülnek a havas, jeges magyarok

Február 10-én este fellobban az olimpiai láng Torinóban, a Stadio Olimpicóban, és kezdetét veszi a XX. téli olimpia. Az ünnepélyes megnyitó másnapján elkezdik versenyeiket a sízők, a bobosok, a szánkósok, a jégkorongozók, a gyors- és műkorcsolyázók, hogy összesen 16 versenyágban döntsék el az érmek és a helyezések sorsát. A küzdelmek február 26-án fejeződnek be.

FiatalokLázár Lajos2006. 01. 06. péntek2006. 01. 06.
Torinóba készülnek a havas, jeges magyarok

A nagy eseményen ott lesznek az indulók között a magyar sportolók is. A mi éghajlati viszonyaink, valamint hiányos létesítményeink miatt a havas és jeges sportágak magyar képviselőinek eredményei messze elmaradnak a nyári játékokon szereplőkéi mögött. Egy-egy érem vagy pontot érő helyezés megszerzése már csúcsnak számít. Most sem remélhetünk sportolóinktól világra szóló eredményeket, csupán azt várhatjuk el versenyzőinktől, hogy életük egyik legjobb teljesítményét nyújtsák Torinóban. A végleges csapatnévsort a Magyar Olimpiai Bizottság január 28-án hagyja jóvá, akkor következik az ünnepélyes eskütétel is.
Az indulásra való jogot kétféleképpen szerezhetik meg a versenyzők. Valamennyi versenyszámban lehet nevezni, és a sportágak többségében a nemzeti részvétel jogán indulhat sportoló. Ahhoz, hogy többen is nevezhessenek, kvalifikációs versenyeken kell bizonyítani. A MOB természetesen mérlegel, hogy érdemes­e minden számban nevezni a nemzeti szereplés jogán, de azok a sportolók, akik a kvalifikációs versenyeken bizonyítottak vagy a hátralévő napokban bizonyítanak, ott lesznek Torinóban.
Az eddig elért eredmények alapján biztos az indulása női műkorcsolyában Sebestyén Júliának és Pavuk Viktóriának. Ebben a sportágban a férfiak mezőnyében ott lesz Tóth Zoltán. Biztosította olimpiai részvételét a jégtáncos Hoffmann Nóra-Elek Attila páros. Sífutásban Tagscherer Zoltán már kivívta a jogot, és várhatóan egy női versenyzőt is nevez a MOB. A közeli napokban dől el, ki lesz az (az esélyes Gyenesei Leila). Rövid pályás gyorskorcsolyában két-két férfi és női versenyző képviselheti a magyar színeket. Az eddigi eredményei alapján a jászberényi Darázs Péter, valamint a TRG SE sportolója, Huszár Erika a kedvezményezett. A rövid pályás szakág főtitkára, Boda Csaba szerint a végső döntéssel várnak január végéig, mivel ebben a sportágban nagy a sérülés veszélye. Öt-hat gyorskorcsolyázó közül kerülhet ki a másik két induló. Tóth Ágota ezer méteren elérte a B szintet, de csak más nemzetbeliek visszalépése vagy sérülése esetén lehet ott a téli játékokon. Az utazók között van a biatlonban induló Tagscherer Imre is. A MOB sportigazgatója, Köpf Károly szerint nem esélytelenek az indulásra a nemzet jogán az alpesi sízők és a kettes-, valamint a négyesbob- csapat. A bobosok kvalifikációs versenyen szerezhetik meg a jogot, és erre január közepén lesz lehetőség. Ha ez sikerül, akkor újabb öt sportolóval bővülhet a magyar küldöttség létszáma. Tartalék helyen van a női gyorskorcsolya váltó - a váltósok is mehetnek, ha az előkelőbb helyen jogot szerzett nemzetek közül visszalép valamelyik.
A magyarok közül szerezhet bárki egy-egy kellemes meglepetést szereplésével, de a korábbi világversenyeken elért eredmények alapján a legjobb teljesítmény a műkorcsolyában indulók közül várható. A MOB egyébként úgy határozott, hogy a téli játékok előtt valamennyi magyar induló legalább egyszer átesik doppingvizsgálaton.