Megemberesedett ifik

Bár az oroszok elleni mérkőzést lapzártánk óta már lejátszotta a 17 esztendős ifjakból álló magyar válogatott, az igazi menetelés még csak most kezdődik. Pénteken Luxemburg, utána Spanyolország, aztán elődöntő, végül döntő.

FiatalokKun Zoltán2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Megemberesedett ifik

Hogy kicsit messzire szaladtunk? Elképzelhető, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy Both József csapata Európa-bajnok lesz vagy akár csak dobogóra is kerül, ám az sem kizárt, hogy végül mégis nagy sikert érnek el a magyar fiatalok. A helyzet ugyanis meglehetősen érdekes: a luxemburgi torna nyolc válogatottjából hét esélyes akár a végső győzelemre is (szegény házigazdák - őket tekintjük a pofozógépnek), és semmivel nem lenne kisebb meglepetés egy esetleges magyar siker, mint ha, mondjuk, a szerbek, a spanyolok vagy az oroszok dobálnák magasba edzőjüket.
Paradox módon az ifik máris felnőttek a világhoz.
Mindez természetesen nem egyedül Both József érdeme, sokkal inkább Tamási Zsolté, valamint az agárdi futballkollégium többi szakedzőjéé, akik naphosszat foglalkoztak ezekkel a srácokkal. A magyar válogatott tizennyolcas keretéből tizenhárman futballoznak a Sándor Károly Futballakadémián, tizennegyedik társuk, Németh Krisztián pedig a kollégiumból kinőve az MTK-hoz igazolt. Hogy sokat nem játszik majd kék-fehérben, az valószínűnek tűnik, hiszen bár a napokban még sikerült kikosarazni a Dinamo Kijevet, a kérők száma és állhatatossága aligha fogy, csak éppen a vételár megy majd felfelé. Ez pedig halvány reményt is hozhat a labdarúgás számára: hátha négy-öt év múlva a legjobb és legpiacképesebb magyar játékos nem egy kiesett angol csapatban focizik majd...
Németh Krisztiánon, Simon Ádámon, Balikó Milánon és a többi tehetséges fiatalon a következő napokban igen sok múlik. Még egy Eb-győzelem esetén sem változna ugyan semmi az itthoni hétköznapokon (a lenyúlt pénzek, vakondtúrásokkal teli pályák és eszement klubtulajdonosok korszaka megmaradna), de azért valahol a lelkünk mélyén elhinnénk: a látszattal ellentétben igenis létezik még magyar labdarúgás.

Ezek is érdekelhetnek