Nyújtózkodás váci takaróban

Izgalmas időszakot élt át az NB II keleti csoportjában bajnoki címet nyert Dunakanyar-Vác labdarúgó csapata. Magabiztosan, 12 pontos előnnyel végzett a csoport élén. Vácról került ki a gólkirály is Palásthy Norbert személyében, aki 17-szer talált be az ellenfelek kapujába, de csak a bajnoki rajt előtt két nappal dőlt el a csapat NB I-es indulásának joga.

FiatalokLázár Lajos2006. 08. 04. péntek2006. 08. 04.
Nyújtózkodás váci takaróban

A bizonytalanság oka, hogy az MLSZ licencbizottsága elsőre nem fogadta el a klub nevezését. Minden egyebet rendben találtak az ítészek, csak a csekély költségvetést kifogásolták, amely százmillió forint alatt maradt. Az eddigi bajnoki idényekben másutt nemigen terveztek 200 milliónál kevesebbet, de akadt csapat, amelynek költségvetése a 700 milliót is megközelítette. A Vác fellebbezett, és többszöri ellentétes döntés után végre beigazolódott, mégis ott lehet a Duna-parti város gárdája az NB I-ben.
A váci csapat vezetői úgy döntöttek: addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. Ha nincs olyan anyagi háttér, ami lehetővé tenné, hogy minden játékossal profi szerződést kössenek, akkor részben amatőr státusban lesznek a labdarúgóik. A most NB I-be jutott csapatban többen a tanulás és a munka mellett futballoznak. Kovács Péter, aki több élvonalbeli klubban is szerepelt, napi öt órában ebédet szállít, akárcsak a gólkirály, Palásthy Norbert. Rusvay Gergely egy német cég alkalmazásában futószalag mellett dolgozik. A csapat vezetősége félállású szerződést köthet azokkal, akik dolgoznak vagy tanulnak. A fizetések a minimálbér körül mozognak, ha pedig nyernek, akkor egymillió forintot osztanak szét.
A csapat aranykorát a kilencvenes évek első felében élte: 1991-ben csak egy pontja hiányzott a dobogós helyezéshez, a következő két évben pedig már ezüstérmes lett a Vác. Csank János irányításával a csapat 1994-ben megnyerte a bajnokságot, a kisváros anyagi lehetőségei azonban végesek voltak, és elkezdődött a hanyatlás. A Vác 2000-ben kiesett az élvonalból, és rövid idő alatt az NB III-ban találta magát, ami akkor sportág negyedik vonalának számított. Ofella Zoltán ügyvezető szavai szerint akkor kezdtek el építkezni ismét, saját nevelésű játékosokkal, miközben igyekeztek mindig a kereteken belül maradni. A munkának meglett az eredménye, hat év után a csapat visszatérhetett a legjobbak közé.
Az NB II elmúlt idényének úgy vágtak neki, hogy megcélozzák a feljutást. A hajrában már nem volt riválisuk, a Gergely Károly edző vezette csapat biztosan nyerte a bajnoki címet. A nyári bizonytalanság miatt azonban nem tudtak úgy erősíteni, ahogy szerettek volna. Heteken keresztül senki sem tudta, hogy NB I-es lehet a csapat vagy maradnia kell a második vonalban. Ilyen állapotban nehezen lehetett szerződéseket kötni. Az utolsó pillanatokban sikerült maradásra bírni a gólkirály Palásthy Norbertet, és visszatért egykori csapatába a Ferencvárost és a Honvédet is megjárt Vén Gábor. Három játékos érkezett Szlovákiából, Frantisek Kunzo, Martin Svintek és Fedor Miklós, de az ő játékengedélyüket nem sikerült megkapni a bajnoki rajtig. Talán ha ők ott lehettek volna a Paks elleni meccsen, a nyitányon, javukra válik. Így azonban az NB I másik újonca, a Paks győzött 2-0-ra.
A vereség ellenére a váciak bizakodnak a jobb folytatásban. Azt remélik, hogy mihamarabb képesek lesznek túltenni magukat a nyári bizonytalanság okozta izgalmakon. Segít a város vezetése - a pálya felújítására tízmillió forintot kaptak -, és ott vannak a háttérben a kisebb szponzorok is. Biztató az utánpótlás is, lehet majd belőle meríteni. A cél az, hogy a mostani visszatérés ne rövid időre szóljon.

Ezek is érdekelhetnek