Arany helyett ezüst

Csak álom maradt az álom, férfi pólósainknak ezúttal sem sikerült legyőzniük Szerbia válogatottját, 2004 óta immár negyedszer maradtunk alul világversenyen a szerbekkel szemben. Az Európa-bajnokság belgrádi döntőjében a házigazdák nyertek 9-8-ra.

FiatalokLázár Lajos2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Arany helyett ezüst

Vízilabdásaink nagyszerűen kezdtek a selejtezőben, pontveszteség nélkül végeztek az első helyen, majd a döntőbe jutásért magabiztos játékkal verték Spanyolország gárdáját 16-10-re. A másik ágon hasonló sikerrel menetelt Szerbia együttese, és az előzetes várakozásnak megfelelően létrejöhetett a szerb-magyar álomdöntő.
A döntőben jól kezdett válogatottunk, már 5-2-re vezetett. Bejöttek a lövések, Szécsi nagyszerűen védett, és a találkozó elején sikerült elnémítani a tomboló hazai nézőket. A folytatásban viszont megtorpant csapatunk, képtelen volt értékesíteni a kiállításokból kapott emberelőnyöket, és a harmadik negyedben már 8-6-os szerb előnyt mutatott az eredményjelző tábla. Még egyszer összeszedte magát Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese, kiegyenlítettünk, ám az utolsó negyedben egyszer sem találtunk be az ellenfél kapujába. A szerbeknek viszont sikerült egy gólt lőniük, és az a gól a 9-8-as győzelmet, egyben az Európa-bajnoki aranyat hozta meg számukra. Szerbia ezzel sorrendben harmadszor lett aranyérmes a kontinensviadalon, nekünk pedig tudomásul kellett vennünk, hogy - 1999 óta - most sem tudtunk felállni a dobogó legmagasabb fokára, a tizenharmadik Eb-aranyra továbbra is várnunk kell.
A szövetségi kapitány az előkészületek során többször is elmondta, hogy ez az Európa-bajnokság csak egy állomás a 2008-as pekingi olimpiára vezető úton. Az átszervezett és megfiatalított magyar csapat számára szép teljesítmény az ezüstérem, mégsem lehetünk elégedettek, mert egy kis szerencsével megszakíthattuk volna a szerbek elleni rossz sorozatunkat. Sajnos a döntő előtt a csapat egyik erőssége, Biros Péter megsérült, az ő góljai nagyon hiányoztak a fináléban. Kiss Gergely cserével történő kiállítása után tovább gyengültünk, és hiába jutott hasonló sorsra a szerbek legveszélyesebb pólósa, Sapics is, a mi kiegészítő játékosaink a meccs hajrájában nem tudtak kivételeset nyújtani. Kemény Dénes szerint a fiatalos hév ezúttal kapkodásba csapott át, ami hibákhoz vezetett, és ezt az ellenfél kihasználta.
A férfiak mellett női válogatottunk is felállhatott a dobogóra. Igaz, nem sikerült megismételnünk a legutóbbi Európa-bajnokságon elért helyezést: akkor másodikak, most harmadikak lettünk. A női pólósok az elődöntőben egy góllal, 12-11-re vesztettek a későbbi aranyérmes Oroszország csapatával szemben. Az oroszok most végeztek először az első helyen az Európa-bajnokságok történetében. Válogatottunk az oroszoktól elszenvedett vereség után Spanyolország ellen játszott a harmadik helyért. A selejtezők során már találkoztunk egymással, és ott döntetlen eredmény született. A bronzcsata hajrájában, nem kis szerencsével, kivívtuk a győzelmet, nyertünk 12-11-re, így Magyarország végzett a harmadik helyen. A bronzérem nem lebecsülendő, de ha arra gondolunk, hogy tavaly világbajnok lett a csapat, akkor egy kis csalódás az Európa-bajnoki bronz.

Ezek is érdekelhetnek