Repülőrajt az aranyért

Tizenharmadik Európa-bajnoki aranyérmének megnyerésére készül férfi vízilabda-válogatottunk a Belgrádban most zajló kontinensviadalon. A rajt sikeres volt, és minden remény megvan arra, hogy a csapat a dobogón legyen, akár a legmagasabb fokán is.

FiatalokLázár Lajos2006. 09. 08. péntek2006. 09. 08.
Repülőrajt az aranyért

A sportág történetében kiemelkedő szerepet játszott az elmúlt nyolcvan esztendőben a magyar csapat. Már az első Európa-bajnokságon, 1926-ban - Budapesten rendezték - miénk lett az első hely, és a második világháború előtti időszakban zsinórban ötször lettünk a kontinens legjobbjai. Később folytatódott a sikersorozat, de 1977 után, a tizenegyedik arany megnyerését követően hosszú szünet következett. Az újabb első helyre húsz évet kellett várni, csak 1997-ben lett ismét bajnok a magyar válogatott. Két évvel később újra mi állhattunk fel a dobogó legmagasabb fokára, ám azóta az utolsó pillanatokban mindig botlott válogatottunk, és be kellett érni a kevésbé fénylő érmekkel.
Kemény Dénes szövetségi kapitány megfiatalított csapata most úgy utazott Belgrádba, hogy a hétéves kihagyás után ismét bajnok legyen. A legerősebb ellenfélnek a házigazdák válogatottja, Szerbia csapata ígérkezik. A sorsolásnak köszönhetően velük csak a döntőben találkozhatunk, mert az eredmények kedvező alakulása folytán az elődöntőben elkerültük egymást. A döntőben aztán minden előfordulhat. Van mit törlesztenie a magyar válogatottnak, hiszen júniusban, a budapesti világkupán Szerbia bizonyult jobbnak. Kemény Dénes kapitány azt nyilatkozta a kontinensviadal kezdetekor, hogy ha a válogatott olyan teljesítményt nyújt végig, mint amire valójában képes, akkor valamennyi ellenfelét legyőzi.
A csoporteredmények a szövetségi kapitányt igazolták eddig. Az Európa-bajnokág nyitányán 23-6-ra vertük Szlovénia együttesét. A folytatás is jól sikerült, legyőztük a horvátokat 11-6-ra, az olaszokat 13-6-ra. Következtek a görögök, és ezen a meccsen kissé döcögött válogatottunk játéka, de így is nyert a csapat 10-8-ra. A csoport zárómérkőzésén 20-10-es győzelmet arattunk Németország ellen, és ez egyben azt is jelentette, hogy az első helyről jutottunk a legjobb négy közé.
A férfiak mellett a női válogatottak is medencébe szálltak a belgrádi Európa-bajnokságon. A magyar csapat az augusztusban, Kínában megrendezett világkupán csalódást okozott, csak ötödik lett, most itt a lehetőség a javításra. Válogatottunk eddig kétszer nyert aranyat az Eb-k történetében. Az elsőt 1991-ben, a másodikat tíz évvel később. Legutóbb, 2003-ban, második volt a magyar együttes. Most jól indult számunkra a kontinensviadal, 11-6-ra vertük a hollandokat, és 8-8-as döntetlent játszottunk a spanyolok ellen. A csoportban az első hely sorsát végül gólkülönbség döntötte el Magyarország javára, mert az utolsó összecsapáson együttesünk 22-4-re verte Szerbia válogatottját. A férfiakhoz hasonlóan a női válogatott is bekerült az elődöntőbe, ahol a lapzártánk után sorra kerülő orosz-holland összecsapás győztese lesz az ellenfél.