Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Ritmus

A főszerepben Simándy József
(Hungaroton Classic)
Ha van magyar operaénekes, aki halála után is népszerű, akkor az Simándy József, aki autószerelő-inasból vált az ország legszebb hangú tenorjává. Lassan tíz éve már, hogy eltávozott közülünk, de szerencsére számos felvételt hagyott maga után. Időnként érdemes kiadni belőlük egy-egy albumot. Most gazdag művészi pályáját követhetjük nyomon azon az átfogó válogatáslemezen, amely nemrég jelent meg. Simándy első premierje az 1947/48-as operaházi évadban volt, a Lohengrinben mindjárt hatalmas sikert aratott, s a sikersorozat aztán több mint három évtizeden át tartott. Legendás szerepeket énekelt a Bánk bánban, az Aidában, az Anyeginben, a Parasztbecsületben, a Bohéméletben, a Bajazzókban, a Toscában. Az albumon ezekből az operákból csendülnek fel részletek.

Mozart-zongoraversenyek
(Hungaroton Classic)
Varázslatos zene. Mozart persze sose okoz csalódást, jó "vele" elvonulni egy kicsit a világból, felejteni a napi gondokat. A teljes élvezethez persze tehetséges előadók is szükségesek. Ezúttal minden együtt van: Mozart zongoraversenyei közül hármat játszik Érdi Tamás és a Weiner-Szász kamaraszimfonikusok (Vásáry Tamás vezényletével). A világban egyre többfelé ismert, 26 éves zongoraművész - aki koraszülöttként egy hibás inkubátorkezelés következtében elvesztette látását - Mozart C-dúr zongoraversenyét, D-dúr koncertrondóját és A-dúr zongoraversenyét szólaltatja meg igen magas színvonalon. Szabó Magda így vélekedik róla: "Én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen." Azt hiszem, ennyiben maradhatunk.

Találkozás egy fiatalemberrel
(Hungaroton Classic)
Karinthy Frigyes a legtöbbet olvasott, idézett humoristánk, holott ő filozófus, még inkább pedig író volt. Matematika-fizika szakos diákként, orvostanhallgatóként egészen más irányba indult, de nem fejezte be tanulmányait. Így aztán íróként mindenkinél többet tudott a természettudományokról. Találkozások egy fiatalemberrel című novelláskötete 1913-ban látott napvilágot, akkor már túl volt az Így írtok ti sikerén. A prózai lemezen hat novella hangzik el Mácsai Pál, Szilágyi Tibor és Papp Zoltán előadásában. Mindegyikből kiérződik - a színészek remeklésének köszönhetően! - a humanista, szókimondó, gondolkodó Karinthy, akiről megint csak bebizonyosodik, hogy milyen nagy mesélő is volt valójában.

Ezek is érdekelhetnek