Rátgéber fél szemmel Moszkvára figyel

FiatalokLázár Lajos2007. 03. 09. péntek2007. 03. 09.
Rátgéber fél szemmel Moszkvára figyel

A pécsi sikeredző a napokban jubilált: tétmérkőzésen hétszáz alkalommal ült csapata kispadján. Az akkor még ismeretlen edző 1993-ban került a baranyai megyeszékhelyre Újvidékről, és az eltelt időszakban kilencszer nyert bajnoki címet, valamint Magyar Kupát tanítványaival. A negyvenéves mesteredző a hazai sikerek mellett a MiZo gárdájával háromszor eljutott az Euroliga négyes döntőjébe is. A mostani bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában, Sopronban lép pályára a Pécs, és ahhoz, hogy a rájátszásban kedvezményezett legyen, nyernie kell a hűség városában. Ha ez így lesz, akkor a három győztes meccsig tartó rájátszásban háromszor lehet pályaválasztó a MiZo. Ez még nem jár az aranyérem megnyerésével, mert hozni kell a hazai mérkőzéseket. De azért van rá esély, hiszen a két csapat évtizede tartó rivalizálásában a pécsi összecsapások közül csaknem valamennyit a baranyaiak nyertek. Ha nem sikerülne az utolsó fordulóban nyerni Sopronban, akkor a rájátszásban kell egy idegenbeli bravúr a Pécs számára.
A sorsolás szeszélye folytán a Magyar Kupa elődöntőjében találkozik egymással a két ősi ellenfél. Mivel a kupa színhelye Sopron lesz, itt kell megszereznie a második fontos győzelmet a Pécsnek. Ez a döntőbe jutást jelentené, ott pedig, akár a Diósgyőr, akár a Szeged az ellenfél, egyik sem áthághatatlan akadály a MiZo számára. Rátgéber László szerint volt már a jelenleginél erősebb is a Pécs csapata, de ha játékosai legjobbjukat nyújtják, akkor képesek lehetnek a bravúrra, és ismét övék lehet a bajnoki arany, valamint a kupa.
A hazai feladatok mellett még egy nagy kihívás vár Rátgéber Lászlóra. A Szpartak Moszkva az Euroliga négyes döntőjébe jutásáért a címvédő cseh Brno együttesével mérkőzött. Az orosz csapat vezetése felkérte a magyar edzőt, hogy utazzon Moszkvába, és segítse tanácsaival a Szpartak felkészülését. Az eredmény nem maradt el, az orosz csapat ott lesz a fináléban. Igaz, az első meccset Moszkvában a csehek nyerték, de Brnóban a Szpartak visszavágott, és a mindent eldöntő összecsapáson is jobbnak bizonyult. Rátgéber László szerint az első mérkőzésen elszenvedett vereség oka az volt, hogy a Szpartak két amerikai játékosa a hazai kötelezettségek mellől csak az utolsó pillanatban érkezett meg Moszkvába. Ez érződött teljesítményükön, de a következő két találkozó már úgy alakult, ahogy elképzelték.
A Szpartak vezetői nem véletlenül kérték tanácsadónak a magyar sikeredzőt a Brno elleni párviadalra, szívesen vennék, ha hosszú távra szerződést kötne velük. Az ajánlat csábító, hiszen az orosz klub anyagi háttere messze felülmúlja a pécsiét. A moszkvaiak a kontinens legerősebb együttesét tervezik kialakítani, és ebben szánnak szerepet Rátgéber Lászlónak. A MiZo edzője most azt mondja, hogy ezer szál köti Pécshez, és ha itt rendezőnek a sorok s nyugodtan várhatja az őszi folytatást, akkor ellenáll a csábító ajánlatnak. Ha viszont csak döcög a MiZo szekere, akkor elképzelhető, hogy belevág a nagy kalandba, és aláírja a szerződést a Szpartak Moszkva csapatával.