Gyepmilliárdosok

FiatalokKun Zoltán2007. 04. 13. péntek2007. 04. 13.
Gyepmilliárdosok

Ronaldinho fogat most - ezért 16 ezer forintot kap. Ronaldinho leugrik tíz percre a boltba tejért - ez már nyolcvanezret hoz. Ronaldinho bekapcsolja a tévéjét - másodpercenként nyolcszáz forinttal hízik a bankszámlája.
A Forbes magazin listája alapján a szenzációs brazil futballista lett a 2006-os év legjobban fizetett labdarúgója (augusztustól a Los Angelesbe szerződött és hollywoodi gázsival megkínált David Beckham visszahódítja az első helyet). Egy kis számolgatással kiviláglik, hogy Ronaldinho óránként 493 ezer forintot keres, akár futball közben ollózva emel a kapuba, akár fordul egyet éjszaka az ágyában. Ennek csak kisebbik részét állja klubja, a Barcelona, a bevétel java a szponzori pénzekből jön össze.
Mára ilyen lett a világ labdarúgása. A múlt század elején a legendás Schlosser Imre még közmegvetés tárgya lett a Fradi-szurkolók körében, mert egy régóta kért és a riválistól végül megkapott konyhabútor miatt át mert igazolni az MTK-hoz, manapság már minden a pénz körül forog. Tizenöt éve az azóta elhunyt II. János Pál is rosszallását fejezte ki, amiért a Milan akkoriban elképesztő összeget, 13 millió fontot (mai áron ötmilliárd forintot) kínált a Torinónak Gianluigi Lentiniért. Érhet ennyi pénzt egy ember, amikor milliók éheznek? - tette fel a kérdést a szentatya. Azóta már tucatnyi futballista kelt el még drágábban.
Az új korszak egyértelműen Beckhammel köszöntött be. A nagy cégek felismerték, hogy egy közkedvelt (ráadásul sármos) labdarúgó mindenki másnál jobb reklámhordozó, ezért mesés összegeket fizettek ki. Ronaldinho például 17,8 millió dollárt (3,3 milliárd forintot) kap azért, mert évente négy-öt reklámfilmet forgat és elviseli, hogy néhány milliónyi kólásdobozon vagy trikón a saját fizimiskáját látja viszont. Ugye nem is olyan nagy kín? A futballozásáért kapott 2,1 milliárd forint már igazán aprópénz...
Nálunk is egyre több sportoló kap helyet reklámfilmekben, de a futballisták általában kimaradnak a felkérésből. Egyedül Gera Zoltán szerepelt az egyik üdítős cég hirdetésében, illetve mostanában az Újpest középpályása, Füzi Ákos népszerűsít bankkártyát - a kisgyerekét vitte a jelöltválogatásra, és az egész család ott ragadt...

Ezek is érdekelhetnek