Kétszáz tonna segélykaja

Élelmiszercsomagokat osztogattak a közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 57 településén. Egy kis cukor, egy kis liszt, konzervek - a segítség mindenütt jól jött.

ForrásvidékKeresztény Gabriella2009. 07. 26. vasárnap2009. 07. 26.
Kétszáz tonna segélykaja

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei által országszerte élelmiszerek találtak gazdára; Borsodban közel kétszáz tonnának örültek a rászorultak. Különösen a megye leghátrányosabb helyzetű abaúji kistelepülésein, ahol olyan emberekhez jutottak el a csomagok, akik létminimum alatt élnek. Vagy azért, mert nincs munkájuk, vagy sok gyereket nevelnek (a kettő sokszor együttesen is igaz), vagy kisnyugdíjasok. Kis Boáz, a segélyszervezet sajtómunkatársa szerint szervezetük immáron harmadik éve segít élelmiszercsomagokkal szegény családokon. Az idén 57 megyei településen osztottak szét 190 tonna élelmiszert. Az egyenként 12 kilogrammos csomagokban lisztet, száraz tésztát, cukrot, kekszet, tejet találtak az általuk kisegítettek. Mindez az Európai Unió intervenciós készletéből származik, mely az akció alapja, s a szervezésben részt vállalt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is.

- Nagyon jó érzés szétosztani a csomagokat, látni az emberek arcán a leplezetlen örömet. - mondta Kis Boáz. - Ilyenkor mindig beigazolódik, hogy szükség van még erre is. Különösen a nagycsaládosoknál, akik többnyire együtt érkeznek a gyerekeikkel az osztásra, és rendkívül hálásak az adományért. Megtapasztaltuk, hogy az emberek szája ízét nem csupán az ajándék cukor, de annak tudata is megédesíti, hogy gondoltunk rájuk.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Medve Ferenc, Rásonysápberencs polgármestere is. Az abaúji kis faluban, ahol rengeteg a munkanélküli és kisnyugdíjas, száz család kapott ilyen csomagot. Közülük olyanok is, akiknek van ugyan munkahelyük, de minimálbérét dolgoznak, mint a legtöbben a környéken. Mert aki több pénzre vágyik, a polgármester szerint annak el kell hagynia nemcsak szülőfaluját, de még a megyéjét is. A segélyszervezet érkezése náluk mindig nagy öröm. Még akkor is, ha az itt élők tudják, hosszú távú problémáikat egy kis cukor, egy kis liszt nem oldja meg, de azért jólesik nekik, hogy vannak, akik gondoskodnak róluk.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek