Sorban állnak a támogatásért

Ismét sok gazdálkodó érdeklődött a másfél év után újból megnyitott mezőgazdasági géptámogatási lehetőségek iránt.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 07. 20. hétfő2009. 07. 20.

Kép: 74. Omék Hungexpó gépek traktorok gyermekek 2005.08.30. Fotó: Bohanek Miklós

Sorban állnak a támogatásért
74. Omék Hungexpó gépek traktorok gyermekek 2005.08.30. Fotó: Bohanek Miklós

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségeihez az első összesítés szerint 3800-an juttatták el kérelmüket a napokban lejárt egyhónapos benyújtási időszak alatt. Erről Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke tájékoztatott. A nem végleges adatok szerint - több gazdálkodói igénylés még postán lehet - a támogatási igény eléri a 27,8 milliárd forintot, így a szakértők biztosra veszik, hogy a támogatásra rendelkezésre álló 30 milliárd forintos forrást felhasználják az igénylők.


Lehetségesnek tartják azt is, hogy a szóban forgó keretnél esetleg valamivel nagyobb lesz a forrásigény, így a számítások szerint összesen mintegy 110 milliárd forint értékű gépberuházás valósítható meg a támogatás segítségével - írta az agrárhaszon.hu. Az MVH az előzetesen meghirdetett szempontokat figyelembe véve bírálja el a hivatalhoz beérkezett kérelmeket. Az elért pontszám szerinti rangsor alapján döntenek a támogatási igények jóváhagyásáról, illetve elutasításáról.


Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által finanszírozott vissza nem térítendő támogatás mértéke az összes elszámolható költség 25 százaléka, az állattenyésztésben használt, úgynevezett kiemelt gépek esetén 35 százalék lehet. A támogatás összege legfeljebb 200 millió forintot tehet ki. A szóban forgó támogatási formára először 2007-ben lehetett kérelmet beadni, akkor a jóváhagyott igények száma 4500 volt. A kötelezettségvállalás 41,5 milliárd forintot tett ki, amelyből eddig 37 milliárd forintot utaltak át a gazdálkodóknak. A hátralévő beruházásokat legkésőbb jövő év elejéig be kell fejezni, ezt követően, egy évre rá beadhatók az utolsó kifizetési kérelmek is.
 

Ezek is érdekelhetnek