Csaltak a támogatással, válság jöhet

Az Európai Bizottság döntése alapján Bulgáriának vissza kell fizetnie 33 millió euró értékű SAPARD támogatást. Az egész hús és tejipar összeomolhat, ha a cégeknek kell törleszteni a pénzt.

ForrásvidékO. Horváth György2009. 08. 19. szerda2009. 08. 19.
Csaltak a támogatással, válság jöhet

A Bizottság már három alkalommal kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket a sorozatos szabálytalanságok miatt, mivel azonban a bolgár kormány minden esetben kötelezettséget vállalt a hiányosságok felszámolására, a támogatásokat tovább folyósították.

Legutóbb az Európai Korrupcióellenes Hivatal (OLAF) 98 újabb bolgár vállalkozást azonosított (a korábbi 88 mellé), amelyek „komoly visszaéléseket” követtek el a közösségi pénzek felhasználása során – számolt be a legfrissebb Agrár Európa Hírlevél. A leggyakrabban alkalmazott trükkök között a használt gépek és berendezések vásárlása, illetve a vásárolt berendezések értékének túlszámlázása szerepelt. Július 29-31. között az EU és az OLAF képviselői találkoztak a bolgár szakminisztérium illetékeseivel az „adósok listájának” véglegesítése céljából.

A Szófia Echo című lap jelentése szerint a jogosulatlan támogatások elsősorban hús- és tejipari vállalatokhoz jutottak el. Az érintett területek képviselői úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a visszafizetéseket teljes mértékben a vállalatokra hárítják át, az a bolgár hús- és tejipar teljes összeomlását jelentheti.
 

Ezek is érdekelhetnek