Egy hét múlva indul az ellenőrzés

Szeptembertől hatályba lép az agrár-környezetgazdálkodási (akg)-támogatást kérők kötelezettsége. Csaknem 25 ezer gazdálkodó jelentkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál az EMVA-ból finanszírozott támogatásra.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 08. 23. vasárnap2009. 08. 23.

Kép: KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Egy hét múlva indul az ellenőrzés
KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A gazdálkodók mintegy 2,2 millió hektár területet kívánnak bevonni a programba. A földterületeken öt éven keresztül be kell tartani a jogszabályi és a célprogram előírásait. Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke azt mondta: az önként vállalt kötelezettségeket a gazdálkodóknak idén szeptember elsejétől kell betartaniuk.

– Ettől kezdve azokon a területeken, amelyeket a kérelemben megjelöltek, az igényelt célprogram előírásai szerint kell gazdálkodni – idézte a sonoline.hu. S egyúttal meg kell felelni az úgynevezett jogosultsági feltételeknek is. Ilyen például az, hogy a földhasználati nyilvántartásban a kérelmező – aki egyben a valós földhasználó – szerepeljen.

S a gazdálkodási naplót is szeptember elsejétől szükséges vezetni. A szóvivő azt is közölte: a kötelezettségeket a gazdálkodóknak mindazon területeken be kell tartaniuk, amelyeket a támogatási kérelemben megjelöltek. Abban az esetben is, ha a támogatási határozattal még nem rendelkeznek. Csak így biztosítható ugyanis, hogy a gazdálkodó az összes feltételnek megfeleljen.
 

Ezek is érdekelhetnek