Haladék a hús- és tejiparnak

A múlt héten újabb harminchat magyar élelmiszer-feldolgozó kapott átmeneti mentességet az Európai Bizottságtól az uniós élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítése alól. Az egy évre szóló türelem huszonegy tejüzemet és tizenöt húsfeldolgozót érint. Brüsszelben megállapították, hogy a csatlakozó országok jól haladnak az élelmiszer-biztonságra és az állategészségügyre vonatkozó szabályok átvételével, ezért májustól nem lesz szükség kereskedelmi korlátozásokra, azaz nem hoznak úgynevezett védzáradékot.

GazdálkodásPethes József2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Haladék a hús- és tejiparnak

{p} Az Európai Unió a 2003. áprilisi csatlakozási egyezményben a csatlakozó tíz ország bizonyos vágóhídjainak, tej- és húsfeldolgozóknak legfeljebb három évre szóló mentességet adott, ez idő alatt az uniós szintre kell fejleszteniük az élelmiszer-higiéniát és -biztonságot. Az érintett vállalkozások helyzetét a közelmúltban felülvizsgálták, és voltak, akik lekerültek a listáról, míg mások most kerültek fel rá. A derogációs listáról távozó cégek időközben vagy elvégezték az uniós előírásoknak megfelelő beruházásokat, vagy jelezték, hogy nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, és megszüntették vagy csökkentették termelésüket. Hazánk esetében az eredetileg listán lévő 44 húsipari üzemből 26 lekerült róla, viszont rákerült 36 újabb vállalkozás - tejipari cégekkel is kiegészülve -, melyek a következő egy év alatt bizonyíthatnak.
{p} A listázott üzemek termékeit megkülönböztető jelzéssel látják el, és cikkeik csak a hazai piacon kerülhetnek forgalomba. Az Európai Bizottság közölte azt is, hogy azon vállalatok sem maradhatnak tétlenül, amelyek megfelelnek az uniós előírásoknak, ugyanis az illetékes hatóságok a jövőben is ugyanolyan szigorral fognak ellenőrizni, mint ahogy eddig tették a jelenlegi tagállamokban.









{p} Az élelmiszer-biztonsági előírások betartása alól
ideiglenesen felmentett vállalkozások









Húsüzemek:
Halász Gábor, Ballószög
Fejes és Társa Kft., Kecel
Zvertyelhús Kft., Kisszállás
Atalante Kft., Kaszaper
Agrárcoop Kft., Mezőkövesd
Murhús-M Kft., Martonvásár
Kalória Kft., Szabadbattyán
Hajdú-Hús Kft., Debrecen
Szoboszlóhús Kft., Hajdúhadház
IMKI-Food Kft., Biharnagybajom
Agro Produkt Kft., Pásztó
Carnarium Kft., Juta
Kapos-Ternero Kft., Hetes
Borkesz Hús Kft., Kisvárda
Hús Trió Kft., Simontornya










{p} Tejüzemek:
Cheesio Kft., Véménd
Cosimus Gamma Kft., Kunszentmiklós
Tejfeldolgozó és sajtkészítő, Gyomaendrőd
Abaújtej Közös Vállalat, Forró
BOPPE Kft., Hódmezővásárhely
Újfalusi Mihály bio-kecsketej üzeme, Csongrád
Győzelem Mgsz. Tejüzeme, Lajoskomárom
Tejmix Kft., Kápolnásnyék-Pettend
Egertej Kft., Eger
Naszálytej Rt., Vác
Dabastej Kft., Dabas
Csipkó Istvánné tejüzeme, Pest megye
Drávatej Kft., Barcs
Tiszatej Kft., Rakamaz
Farmtej Kft., Kemecse
Jásztej Rt., Jászapáti
Kuntej Rt., Tiszafüred
Dámtej Kft., Tamási
Tejfeldolgozó és Ker. Kft., Körmend
Gici Sajt Kft., Gic
Soma's Trade Kft., Budapest

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek