Bővült a húskivitel lehetősége

Csupa jó hír érkezett az utóbbi két-három hétben a magyar hús- és baromfifeldolgozó-, valamint a tejipar számára. Legalábbis ennek fogható fel mind az Amerikai Egyesült Államok (USA), mind az Európai Unió egymást követő intézkedése.

GazdálkodásO. Horváth György2004. 05. 21. péntek2004. 05. 21.
Bővült a húskivitel lehetősége

A magyar hús- és baromfiexportot tekintve a fontosabb hír - mert nagyságrendileg nagyobb az unióba irányuló export, mint az amerikai -, hogy elkészült azon üzemek listája, melyek ezentúl szabadon szállíthatják termékeiket más uniós országba. Összesen 466 olyan üzemről van szó, amelyek május 1-jét követően is korlátozás nélkül folytathatják tevékenységüket. Ezenfelül további 272 úgynevezett jóváhagyott üzemről tud a szaktárca, amelyek csak Magyarország területén értékesíthetik termékeiket. Ezek kisebb teljesítményű feldolgozók: vöröshúst 236, baromfit 36 regionális piacokon értékesít.Az uniótól a legutóbbi időkig csak a szigorításokról érkeztek információk.

{p} Ugyanakkor a május előtti napokban kiderült: az agrár- és a külügyi tárca jó munkát végzett: míg korábban szó sem volt arról - s a hivatalos megállapodásokban sem szerepelt ilyen kérés -, hogy tejüzemekre is kiterjedhetne az átmeneti időre szóló felmentés, 21 tejfeldolgozó soron kívül mégis megkapta az úgynevezett derogációs engedélyt arra, hogy a határidőig ne kelljen betartania működése közben minden uniós előírást. Hasonlóan alakult 32 húsüzemnek is a sorsa: 2005. április végéig, illetve 2006 végéig kell fokozatosan felszámolniuk a meglévő hiányosságokat. Ez az 53 tej- és húsüzem csak magyar területen értékesítheti termékét, de - szemben az úgynevezett jóváhagyott üzemekkel - nem kell csökkenteniük termelési kapacitásukat, nem kell mérsékelniük a vágásszámot

{p} Összességében az agrártárca adatai szerint 771 állati terméket feldolgozó üzem folytathatja működését. Ez kedvezőbb adat a korábban elhangzottaknál, mivel a szakértők úgy becsülték, hogy a 953 ilyen vállalkozásból 300-350 be fog zárni, mert nem képes teljesíteni az előírásokat.A másik jó hír a tengerentúlról érkezett, s szintén a vártnál kedvezőbb eredményt mutat. Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA), rekordidő alatt felülvizsgálva korábbi döntését, április 24-től ismét engedélyezte a magyar húsbevitelt. Ez az amerikai döntés egyáltalán nem szokványos: amikor az USDA ez év január 13-án megvonta a szállítási jogot a magyar húsüzemektől - hét céget érintett -, más országok is feketelistára kerültek, és azok azóta sem exportálhatnak. A magyar offenzíva - a külügyi tárca mellett Szanyi Tibor földművelésügyi politikai államtitkár már február első hetében az USA-ban tárgyalt - nem is annyira az amerikai piacok visszaszerzése miatt volt fontos (a magyar húsexport tavaly összesen háromszáz millió dollárt tett ki, s ebből csak öt-hat millióval részesedett az USA), azonban az USDA-engedély kívánatos előfeltétele a nagyon fontos Japán és más délkelet-ázsiai piacokra irányuló kivitelnek. S valószínűleg az uniós állat-egészségügyi hatóságok sem nézték volna jó szemmel a magyar fiaskót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek