Borterápia a fürdőkádban

Ötvennégy termelő huszonhat borfajtájával nevezett be a Balatonmelléke Borvidék idei borversenyére, amelyet a festői környezetű misefai kastély pincéjében rendeztek meg.

GazdálkodásBozsér Erzsébet2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Borterápia a fürdőkádban


Ismét bebizonyosodott, hogy a zalai borvidék tovább fejlődik, noha a 2003-as forró, száraz évjárat miatt nem volt könnyű a savegyensúly megtartása. A borokra jellemző a könnyed elegancia, a finom, markáns savtartalom. Az élvonalbeli termelők mögött megjelentek a második vonalbeliek is, és nem kevésbé jó nedűkkel lepték meg a bíráló szakembereket.
{p}A Balaton melléke az illatos, könnyed, üde borok hazája, azaz nem a vörös fajták vidéke (noha akadt kiemelkedő közöttük is); a rozék ellenben figyelemre méltóan kellemeseknek bizonyultak. A kezelési hibák közül még mindig a kénezés a fő probléma, nehezen találják el az optimális mennyiséget a termelők. Célszerű lenne regionális laboratóriumot felállítani, ahol ellenőrizhetnék ezt az eljárást.
A fórumon érdekes előadások hangzottak el. Fehér János,  a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának professzora a borterápiáról beszélt. Megtudhattuk, hogy nem is oly régen a bor a gyógyszerkönyvben is szerepelt, a történelmi kultúrákban jól ismerték jótékony hatását az emberi szervezetre, ilyen szerepkörben alkalmazták, s ma is kedvező hatásúnak tartják számos betegségre, közte a szív- és érrendszeri bajokra, az agyi és idegtevékenységre. A napi kismértékű borfogyasztás kellő mozgással párosítva hozzájárul az egészség megóvásához. A hangsúly a mértékletességen van, máskülönben fordított, romboló a hatása. A fejlett nyugat-európai országokban napjainkban divat a borterápia. Fürdőkádban szőlőmagolajos pakolásokat, törkölyös kezeléseket alkalmaznak, kiegészítve remek gasztronómiával: sok gyümölcsöt tartalmazó ételekkel, fűszerekkel, italokkal. Olaszországban már borterápiás intézet is működik.
Pásti György professzor az idegenforgalomhoz kapcsolódó boros lehetőségeket, így a borturizmust, a borutak, a nyitott pincék kínálta programokat vázolta. Megannyi lehetőség, amelyekhez a zalai Balatonmelléke Borvidéken megvannak a feltételek.

Ezek is érdekelhetnek