Kicsik nagy gondja a tárolás

A terméskilátások szerint mintegy kétmillió tonna gabona exportálásáról, illetve a termény megfelelő tárolásáról kell gondoskodni. Az FVM Brüsszelben szeretné elérni, hogy pályázat útján elnyerhető támogatással legalább egymillió tonna búzát exportálhassunk az aratást követő hónapokban.

Gazdálkodás2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Kicsik nagy gondja a tárolás


Az utóbbi tíz év legjobb termésátlagával számolhatunk az idén - mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése után, és bejelentette, hogy a megyék becsült termésátlagai alapján árpából 4,7-4,8 tonna, őszi búzából 4,6-4,7 tonna várható hektáronként. A végleges termésbecslés szerint 5,31 millió tonna őszi búzára, más kalászosokkal együtt 7,58 millió tonna nyári aratású gabonára lehet számítani. A megyei földművelésügyi hivatalok előzetesen felmérték a tárolókapacitásokat, a falugazdászok pedig jelzik, hogy aratás után várhatóan mely térségekben keletkeznek beavatkozást igénylő tárolási gondok. Elhangzott, hogy hat magyarországi bank - a Raiffeisen, az Inter-Európa, a K & H, a Postabank, az OTP és a Takarékbank - részt kíván venni a mezőgazdaság finanszírozásában, július 20-ig jelzik feltételeiket.
A gabonaár várhatóan az Európai Unió által meghirdetett, novembertől érvényes intervenciós ár (101,77 euró, körülbelül 26-26,5 ezer forint tonnánként) körül fog alakulni. Közvetlenül aratás után azonban alacsonyabb is lehet ennél, mivel az intervenciós árból le kell vonni a novemberig tartó raktározás, szárítás, a rovarkártevők elleni védekezés, szállítás költségét, tonnánként körülbelül két-háromezer forintot. Az államtitkár szerint az lenne a szerencsés, ha 22,5-23,5 ezer forint körül alakulna az euro minőségű (ez valamivel gyengébb, mint a hazai úgynevezett malmi minőség) búza ára.
{p}Nagy kereslet lesz a közraktárak szolgáltatásaira. A Concordia Közraktár Rt.-nek 350 ezer tonna termény elhelyezésére van kapacitása, de úgynevezett művi tárolásra - ami a termelő saját magtárával egyenlő - úgyszólván korlátlan mennyiséget tud fogadni, és hat hónapra tonnánként kétezer forintot kér a tárolásért, kezelésért. Ha valaki rövidebb ideig helyezi el a gabonáját, akkor alacsonyabbak a költségek. A Hungária Közraktározási és Kereskedelmi Rt., illetve a Raiffeisen Bank Rt. közös közraktározási ajánlatának az a lényege, hogy a saját tárolótérrel vagy bérelt raktárral és legalább ötszáz tonna intervenciós minőségű gabonával rendelkezők, tonnánként körülbelül ezerötszáz forint költségtérítés mellett - ez magában foglalja a közraktározási, finanszírozási, minőségvizsgálati költségeket - nyomban aratás után hozzájuthatnak az intervenciós ár teljes összegéhez.
Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke elmondta, hogy a termelők felének van raktározási lehetősége. A gazdálkodók hatvan százaléka kötött szerződést a terményre, az árakat majd a piac dönti el. Szerinte lesz kereslet a jó minőségű búzára. A Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke, Jakab István nem ajánlja jó szívvel, hogy a kombájn mellől adják el a terményt a gazdák, de az eurominőségű búza tonnájáért legalább 23 ezer forintot kell kapnia annak is, aki nem tud raktározni. Aggasztónak tartja, hogy a megkötött szerződések zömében a nyomott tőzsdei árat jelölték meg a gabona ellenértékeként. Akinek saját tárolója van, azt is kétezer forint körüli üzemeltetési költség terheli - mondta Guba Mihály, a Gabonatermesztők Országos Választmányának elnöke. Szerinte bajban lesznek a kisebb termelők, mert kevesen tudnak raktározni, és kénytelenek lesznek áron alul, az aratást követő első hetekben megválni a terménytől. Célszerű volna hoszszú távon összefogniuk, és megoldaniuk a raktározást.

Ezek is érdekelhetnek