Újabb lehetőségek fejlesztésre

Ismét megjelent két olyan miniszteri rendelet, amelyek a Nemzeti vidékfejlesztési terv részeként támogatásokhoz juttatják a gazdálkodókat. Az egyik a félig önellátó mezőgazdasági üzemeknek segít abban, hogy áttérjenek árutermelésre - jelentette be Németh Imre miniszter.

GazdálkodásPethes József2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Újabb lehetőségek fejlesztésre


A jövedelemkiegészítő támogatáshoz azok juthatnak hozzá, akik öt-tíz hektár szántót művelnek, vagy legfeljebb 0,3 hektár szolő-gyümölcs ültetvényük, illetve ekkora fóliasátruk, üvegházuk van. Az állattenyésztőket akkor támogatják, ha gyepre alapozzák tevékenységüket. Feltétel a legalább középfokú végzettség vagy hároméves szakmai gyakorlat, és öt évre szóló üzleti terv készítése, amelyben a pályázó vállalja árbevételének ötvenszázalékos növekedését. A támogatásokat minden év áprilisában fizetik, előtte ellenőrzik a gazdálkodót. A támogatáshoz szükséges formanyomtatványt kitöltve postán kell elküldeni a Mezőgazadsági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) területileg illetékes kirendeltségéhez.
Hasonlóan kell eljárniuk azoknak is, akik környezetvédelmi beruházásokhoz, állatjóléti és higiéniai fejlesztésekhez szeretnének támogatást kapni. A környzetvédelmi beruházások célja, hogy korszerűbbé váljon a szerves trágya mozgatása és tárolása. Állatjóléti és -higiéniai célokat megvalósító beruházásokat támogatnak, ugyanakkor erre a jogcímre jövedelempótló támogatást is lehet kérni. Beruházás esetén három egymást követő évre szól az anyagi juttatás, a jövedelempótló támogatás legfeljebb öt évig tarthat. Az veheti igénybe, akinek esetében az állat-egészségügyi hatóság igazolja, hogy hiányosságokat pótol.
Mivel az uniós gyakorlatnak nem felel meg, hogy egyidejűleg két környezetvédelmi program is fusson, az FVM közös megegyezéssel fel kívánja bontani az agrár-környezetvédelmi programban kötött 2002-es és 2003-as támogatási szerződéseket. Az elmúlt években több mint ötezer benyújtott pályázat lett nyertes, de - forráshiányra hivatkozva - még nem jutottak pénzhez. Az agrártárca most azt javasolja, hogy a termelők adjanak be újabb pályázatokat a Nemzeti vidékfejlesztési terv agrár-környezetgazdálkodási és -környezetvédelmi támogatásaira, ugyanis a terv beruházásaihoz nyolcvanszázalékos arányban lehet felhasználni uniós pénzösszegeket.

Ezek is érdekelhetnek