Árban verhető a magyar barack

Öt évvel ezelőtt a Szatymaz környéki őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók egy csoportja úgy döntött, megalapítja a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Értékesítő Szövetkezetét Szeged-Kiskundorozsma telephellyel. A szövetkezet 68 tagja 11 településen összesen 465 hektáron gazdálkodik.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Árban verhető a magyar barack


Nem titkolt céljuk, hogy a kitűnő minőségű gyümölcs előállításáért egyre több termelőt bevonva - egységes fajtahasználattal, technológiai újításokkal, öntözéssel, a termesztéshez szükséges anyagok közös beszerzésével - kívánják megszervezni a termesztés versenyképessé tételét. Céljuk, hogy a nagy tömegben megtermelt, kiváló beltartalmi értékű őszibarack egységes, védjegy által is garantált eredetben és minőségben jusson el a fogyasztókhoz, kiváltva a Nagykőrösi úti piacra járást.
Az elmúlt két évben igencsak rájárt a rúd a környékbeli barackosokra, hol a fagy, hol a belvíz okozott rendkívüli terméskiesést. A termelők mégis bizakodnak. Nemrégiben avatták Zsombón a tész ezerháromszáz négyzetméteres hűtőházát, amelyben korszerű, számítógép által vezérelt válogató gépsoron osztályozzák a környékről beszállított őszibarackot. A naponta - esetenként három műszakban - ötven tonna gyümölcs feldolgozására alkalmas üzemet jelentős mértékű önerőből építették. A szövetkezetiek nagy lépése volt ez, hiszen esélyt teremtettek arra, hogy megmaradhasson a térségben megtermelt barack versenyképessége.
A szövetkezet június második hetétől szeptember végéig szállított a piacra friss őszibarackot és nektarint. Kószó István ügyvezető igazgató elmondta, nemzetközi viszonylatban áraik ugyan általában magasak, de kiváló zamatú gyümölcsük jól eladható a hazai piacon. Céljaik egyike, hogy árujukra a jövőben is piacot találjanak, mert úgy gondolják, hogy árban verhetők, de ízben verhetetlenek. 
Idén ezer tonna körüli őszibarackkal és nektarinnal számoltak, de a vártnak csupán 60-65 százaléka termett. Mivel augusztus 20-a körül telítődött a piac, viszonylag elfogadhatóak voltak az árak. A tész szempontjából az volt a legnagyobb gond, hogy a nagybani piaci árak jelentős extrahaszonnal kecsegtették a termelőket, ezért azok egy része ésszerűbbnek tartotta ott eladni az áruját készpénzért, semhogy alávesse magát a szövetkezet által megcélzott áruházláncok és nagykereskedők önkényes fizetési feltételeinek.
Az utóbbi két év időjárási viszontagságaiból a baracktermesztők leszűrték a tanulságot, jól tudják, milyen keserves helyzetet szül az "egy lábon állás", ezért aki teheti, fólia alatti zöldség termesztésével is foglalkozik. Derűlátásra ad okot, hogy az ültetvények kilencven százalékban megfelelnek a piaci kívánalmaknak, és az új telepítéskor is arra törekednek, hogy a betegségeknek ellenállóbb, a piacon kedvelt fajtákat ültessék. Mindent elkövetnek azért, hogy a különleges éghajlati adottságnak köszönhetően, ízében és zamatában kivételes gyümölcsük a világ minden részében vevőre találhasson. Hangsúlyozta eközben, hogy a magyar barack áraival csak a szeptembert követő idényben versenyképes, de a kevésbé árérzékeny vevők körében megőrizhető a nimbusza.